Козельці ще називають козлобородниками, очевидно за їхній вершечок, який нагадує козячу борідку.
Із 150 існуючих видів козельців в Україні росте 18. Це хороші кормові, лікарські трави і медоноси. Парасольки, завдяки яким поширюється насіння козельця, використовували для набиття подушок і матраців.
Козелець лучний (Tragopogon pratensis) – їстівна рослина. Молоді пагони нагадують за видом і смаком спаржу. Із кореня готують приправи для м’яса і супів. У Турції ця рослина відома як ємлік. Її листя їдять сирими у салаті або вареними.
Близького родича українського козельця – козелець пореєвидний (Tragopogon porrifolius) навіть вирощують промислово. Його корінь – поширена у Європі і Північній Америці овочева культура. За смаком він нагадує острею (устрицю).
Козельці включені до Європейського червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі (1991).