• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Горошок мишачий (Vicia cracca)

Латинську назву роду утворено, очевидно, від грецького або латинського слова, що означає витися, обвиватися, і відбиває особливості росту рослин.

Нектар, яким живляться мурашки, виділяється в квітках, а іноді і на нижньому боці прилистків у вигляді дрібненьких краплинок: мурашки не тільки поїдають нектар, а йзахищають рослину від гусені. Листочки залежно від сили освітленості змінюють своє положення. Вусики дуже чутливі: торкнувшись якоїсь рослини, вони починають обвиватися навколо неї, підтримуючи стебло горошку у вертикальному положенні. Оскільки обидва кінці вусика зафіксовані, то спіраль складається з двох частин, закручених у різні боки. Вусики, що не знайшли опори, скручуються у пружинку або клубочок.

Збагачуючи ґрунт азотом, горошок мишачий, як і інші бобові, впливає на життя всіх компонентів травостою. Коли відмирають корені, ґрунт збагачується на сполуки кальцію, і структура його поліпшується. Горошок мишачий – це добра кормова і медоносна рослина. На Україні росте близько 30 видів горошку.