• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Чепура велика (Ardea alba)

April 29, 2021

🗓 Календар “Екопарку “Осокорки” на 2020 рік присвячено птахам, які мешкають на болотах і луках екопарку 🎋.

🐦 Птах місяця у лютому – ЧЕПУРА ВЕЛИКА.

 

Цього птаха легко відрізнити від інших подібних видів завдяки його великим розмірам та сніжно-білому забарвленню.🌾 Мешкає чепура у очеретяних стрічках вздовж озер і річок, на болотистих і заплавних місцинах, де є поблизу дерева і кущі. 🐟 Комахи, амфібії, риба і миші – їхній головний раціон. У пошуках їжі чепури тримаються гусей і лебедів, які вищипують зелену траву. Так їм легше потім ловити мишей.

Якби птахам роздавали винагороди за терпіння, то чепура отримала б чемпіонський титул. Ці птахи можуть годинами стояти непорушно і очікувати, коли з’явиться здобич. А потім блискавичний удар – і мишка, чи рибка вже у стравоході.

Восени частина білих чепур відлітає у вирій, а частина залишається на зимівлю у місцях розмноження. На просторах Екопарку можна побачити цих птахів і узимку. Особливо чарівним вони виглядають на тлі білого снігу, відсутністю якого цього року чепури, мабуть, здивовані не менше, як ми 🙂 .

Гніздяться чепури великими колоніями. ❤️ Пару створюють на один сезон.

🐣 Гніздо будують обидва птахи у малодоступних місцях з драговиною. Яскраво-білі пташенята мають бути недосяжними для хижаків з суші. Саме тому чепурі для розмноження потрібні зарості очерету, захищені водою заплавних луків і водойм.

В сезон виводиться одна кладка із 3-6 яєць. Їх подружжя висиджує по черзі. Через 25 днів вилуплюються пташенята, які через 40-50 днів вже можуть літати.  Лише 25% молодих птахів доживають до другого року життя.

В період спарювання у самця на спині відростають великі довгі пір’їни (до 50 см), які стирчать, наче промені, у різні боки. Це і є знамениті егретки. Ними прикрашали дамські капелюхи 👒. І заради них в кінці ХІХ – початку ХХ століть білу чепуру майже винищили.

🔥 Головні загрози для птаха: роботи з осушення боліт і заплавних лук, відведення природних угідь під будівництво і розважальні парки, спалювання очерету.

Свого часу ці чинники ледь не призвели до повного зникнення чепури великої з теренів Європи. Починаючи з 70-х років багаточисленні захисні заходи допомогли повільно відновити популяції цього птаха.

Вид занесений до
📕 Бернської конвенції (додаток 2): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_032
📕 Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES), (додаток 1): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_129
📕 Охороняється Директивою Європейського союзу охорони диких птахів (СЕЕ), (додаток 1):
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_001-09

Якщо Ви маєте фото чепури великої з Екопарку Осокорки, або Вам відомі цікаві факти про цього птаха – залишайте їх під цим постом. Щира Вам за це подяка від нас 🤗!

📷 В відео використані роботи фотографів: Iгор Нога, Sergey Malomuzh, Roman Teteruk

📃 Джерела:
https://uk.wikipedia.org/wiki/Чепура_велика
http://pernatidruzi.org.ua/chepura_velyka_egretta_alba.html
onbird.ru/opredelitel-ptic/bolshaya-belaya-caplya/golos


Оригінал посту – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1195671280632221