• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Чепура велика біла. Ессе

May 03, 2021

Одні птахи у період спарювання набувають яскравішого забарвлення, інші починають співати по-особливому, у деяких видів на голові відростає «корона» із пір’ячка. А кавалер чепури великої зусиллями сподобатися своїй подрузі, мабуть, перевершив їх всіх. Він відрощує на спині великі довгі пір’їни, які стирчать, наче промені, у різні боки; його верхня частина дзьобу стає оранжевою і чорніє на кінчику, а шкіра навколо дзьобу і очей набуває чарівного смарагтового кольору. Справжній красень! Але гарні пір’їни самця чепури приваблювали, на жаль, не тільки самок птахів. Люди ледь не винищили цього птаха заради оздоблення дамських капелюхів. Уявляєте, яка трагічна іронія долі: ти відрощуєш гарне пір’я, щоб продовжити свій рід, і саме через це гинеш.

Пташенята чепури великої мають смішні чубчики.

Чепура велика належить до пташок, частина яких відлітає у вирій, а частина залишається на зимівлю у місцях розмноження. Саме тому на просторах Екопарку можна побачити цього птаха і узимку. Особливо чарівним він виглядає на тлі білого снігу, відсутністю якого цього року чепури, мабуть, здивовані не менше, як ми.

Мешкає чепура у очеретяних стрічках вздовж озер і річок, а також на болотистих і заплавних місцинах, де є поблизу дерева і кущі. Для кладки яєць вона потребує спокійні, просторі місцини.

Комахи, амфібії, риба і миші – це головний раціон чепури великої. У пошуках їжі ці прахи тримаються гусей і лебедів, які вищипують зелену траву. Так чепурі легше потім ловити мишей.

Якби птахам роздавали винагороди за терпіння і витримку, то чепура велика біла, як і її родичка чапля сіра, напевне б, отримали чемпіонський титул. Ці птахи можуть годинами стояти непорушно і очікувати, коли здобич з’явиться у місці досяжності її гострого дзьоба. А потім блискавичний удар – і мишка, чи рибка вже у стравоході.

Статевої зрілості чепура досягає на другий рік життя. Пари створюють лише на сезон.

Майже 100-сантиметрові гнізда чепура в’є близько-близько від землі. Яскраво-білі пташенята, які постійно кричать, мають бути недосяжними для хижаків з суші. Саме тому чепурі для розмноження так потрібні великі зарослі очерету, захищені водою заплавних луків і водойм.

У квітні-травні у гнізді з’являється 3-5 блакитних яйця, які подружжя висиджує по черзі. А вже через 25 днів вилуплюються пташенята. Проходить ще 40-50 днів, і молоді чепурята вже можуть літати. Однак лише 25% молодих птахів доживають до другого року життя.

Активні роботи з осушення боліт і заплавних лук, відведення природних угідь під будівництво і розважальні парки, а також спалювання очерету ледь не призвело до повного зникнення чепури великої з теренів Європи. На сполох почали бити у 70-ті роки. Відтоді багаточисленні захисні заходи допомогли повільно відновити популяції цього чарівного птаха, але у деяких європейських країнах чепура велика біла і по сьогодні знаходиться у Червоній книзі.

 

Текст: Liudmyla Paetsch
Фото: Iгор Нога, Sergey Malomuzh, Roman Teteruk


Оригінал посту – https://www.facebook.com/notes/3686976904654921/