• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Чапля сіра. Ессе

May 04, 2021

Багатьом доводилося на осокорківських луках і болотцях чи деінде спостерігати чапель. А чи добре ми знаємо цього птаха? Якби у кожного пернатого був свій девіз, то у чаплі сірої він би напевне звучав «Терпеливо. Повільно. Поважно».

Поміркуйте самі:
– Для когось вдале полювання означає «швидкі ноги», а для чаплі «витримка». Близько 70% часу доби вона стоїть майже нерухомо іноді на одній нозі в очікуванні і видивлянні жертви, або дуже повільно крокує вздовж однієї лінії.
– Зазвичай мовчазний самець у час спарювання розкривається особливою піснею і особливим танцем. Але для продовження роду обере він лише ту самку, яка терпляче і найдовше спостерігала за ним, а не ту, що дала себе швидко звабити.
– Якщо поспостерігати, як чапля злітає, то складається враження, що дивишся уповільнену плівку: вона легко робить широкі рухи крилами, так само уповільнено приземляється. В небі махає глибоко і розлого. Та і сама постава під час польоту – її зігнута шия і втягнута до плечей голова – наче поважно каже «Я нікуди не поспішаю».

Погодьтеся, є щось медитативне у цього «сірого кардинала». Але не впадайте в оману. Бо саме завдяки зігнутій шиї чапля може наносити блискавичні удари дзьобом-пінцетом, який вистрелює, наче на пружині. Ще б пак! Адже харчується чапля виключно тваринами. А вони, як відомо, швидкі і прудкі. Три довгі передні широко розтопирені пальці не дають чаплі погрузнути у м’якому ґрунті.

Ми знаємо, що птахи змащують своє пір’ячко жиром із спеціальної залози. Проте у чаплі сірої такої залози немає. Натомість на черевці і під піхвами росте такий собі «пудровий пух». Птах треться об нього голівкою, ламаючи вершечки пуху і перетворюючи їх на мілку пудру. Цією пудрою чапля чистить і обробляє пір’я, щоб відштовхувало воду.

Пір’ячко чаплі сірої дуже пухке. Майже метр в довжину і з розмахом крил майже 2 метри птах важить лише 1-2 кілограми.

Сірі чаплі на полюванні доволі агресивні одноосібники. У боротьбі за територію харчування самець може навіть вбити свого конкурента.

Хоч близько 70% пташенят і молоді сірої чаплі гине, проте ті, кому вдалося вижити, мають доволі тривале життя. Найстарішій виявленій чаплі було понад 35 років.

Колонії чапель сірих у період гніздування дуже галасливі, бо там триває постійна сварка за будівельний матеріал, який чаплі намагаються вкрасти одне у одного. Проте ворогів вони відбивають гуртом, особливо ґав, які тільки і дивляться, як поцупити яйце, що залишилися без охорони.

 

Текст: Liudmyla Paetsch
Фото: Iгор Нога , Віктор СевідовIgor Chervonenko