• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Грицик великий. Ессе

May 02, 2021

Грицика великого насправді вже давно треба було би назвати «грицьком хоробрим» за те, як відчайдушно цій пташині доводиться боротися за виживання. Вологі заплави – єдине місце, у якому може гніздитися і вирощувати потомство цей птах. Осушування заплавних луків і болотистих угідь, викошування трави і випас худоби – це «монстри», які загнали грицика великого у Червоні книги майже всіх країн.

А чому, власне, «грицик»? Пташка видає різні чудернацькі звуки. А крик токуючого самця схожий на «ґрутто». За цей звук у Нідерландах її так і називають «ґрутто», а у деяких регіонах Німеччини «ґрета». Може і наші пращури розчули щось подібне до «грицика» у виразному співі цієї пташки.

Якщо Вам захочеться побачити живу швейну машинку, то придивіться, як кумедно грицик великий на мілководді вишукує свою здобич. Його голівка із круглим довгим дзьобиком наче строчками прошиває берег водойми.

Неймовірно цікаво поводиться грицик у час розмноження. Пари грициків висиджують пташенят на одній і тій же території з року в рік. Спочатку самець має розігнати зі своєї ділянки всіх чужинців. Для цього він різко піднімається у небо, обертаючись навколо своєї осі пікетує конкурентів з криком «ґрутто-ґрутто». Тим, до кого не дійшло, що треба забиратися, демонструє свій чорний кінчик хвоста. На одному гектарі вживаються лише 2- 3 пари грициків. Територія відвойована, далі справа за гніздом – це також чоловіча турбота. Самець робить власним тілом кілька заглибин у різних місцях ділянки. Для цього він лягає грудкою на землю і обертовими рухами втискається у траву і ґрунт. Самка інспектує кожну ямку, обирає найкращу. Обрана потому буде ще трішки вимощена сухою травою.

Гніздо з кладкою яєць грицик захищає відчайдушно. Цікаво, що як до повітряних, так і до наземних атак на ворога долучаються всі птахи із сусідніх гнізд. Цим птахам життєвонеобхідною є висока трава. Покоси призводять до загибелі їхнього потомства.

Пташенята грицика великого – взірець самостійності у пташиному світі. Вже з перших годин після того, як вилупляться із яйця, вони самі шукають собі їжу. Перші два тижні вони живляться комахами, яких знаходять у траві. Але щойно підросте і окріпне їхній дзьобик, як маленькі грицинята починають ним дзюбати землю, вишукуючи у ній смачну поживу.

Сьогодні грицику великому у більшості розвинених країн загрожує повне знищення. А ще недавно їстівні яйця саме цієї птахи разом із яйцями чайки допомогли мільйонам європейців вижити у голодні повоєнні часи.

Автор: Liudmyla Paetsch

Фото: Александра Лазаренко , Віктора Севідов


Оригінал посту – https://www.facebook.com/notes/2919890551575137/