• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Вусата синиця (Panurus biarmicus)

April 30, 2021

Новий календар “Екопарку “Осокорки” на 2020 рік ми присвятили пернатим, які мешкають на болотах і луках екопарку 🎋. Для кожного місяця – свій птах з яскравим фото і цікавими фактами

🐦 Птах січня в нашому календарі – ВУСАТА СИНИЦЯ. Самця прикрашають чорні вуса, які роблять його схожими на монгольського кочівника. Звідси й назва.

 

🌾 Селяться птахи в заростях очерету біля водоймищ. Тут і гніздяться, і полюють, і ховаються від ворогів.

Влітку харчуються комахами і павуками, взимку – насінням. Цікаво, що для перетравлюваня насіння синиці вусатій обов’язково потрібно ковтати маленькі камінчики або пісок.

Пару вони створюють один раз і назавжди ❤️. У шлюбний період пір’ячко самців стає особливо яскравим. Живуть ці птахи 6-8 років.

🐣Яйця синиця вусата відкладає двічі на рік. Гніздечко вона в’є у підніжжі очерету. Стінки викладає із минулорічного очеретяного сухостою, а дно встиляє очеретяними китицями, у яких яйця лежать, наче у пуховій перині.

🐥 Пташенята синиці вусатої мають самі яскраві ротики із всіх пташенят, які тільки водяться у Європі – вони не просто насичено-червоні, а ще і мають жовтий обідок. Тож не погодувати їх просто не можливо 😍.

Птахи дрібні за розміром – до 15 см, вагою до 20 грамів. Дуже жваві та непосидючі. Через це їх чи не найважче фотографувати. А отже, особливий респект нашому фотографові за чудову світлину. І ми, здається, здогадалися, хто надихнув розробників гри angry birds 😉

🔥 Головні загрози для пташки: люті морози, спалювання очерету та знищення водно-болотних угідь.

Вид знаходиться під захистом Бернської Конвенції.


Оригінал посту – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1184641178401898