• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Бджолоїдка звичайна (Merops Apiaster)

April 25, 2021

🗓 Щомісяця ми розповідаємо про птахів з Календаря Екопарку “Осокорки” на 2020 рік. Ці птахи мешкають на заплавних луках та болотах на півдні лівобережного Києва.

🐦 Птах травня – БДЖОЛОЇДКА ЗВИЧАЙНА. Лат.: Merops Apiaster, англ.: Bee-eater.

 

ℹ️ В деяких країнах мисливці та бджоляри винищують бджолоїдок, бо помилково вважають, що ці птахи є загрозою для бджіл. Однак, бджолоїдка полює переважно на старих і хворих комах, чим запобігає поширенню в вуликах небезпечних бджолиних інфекцій. Крім того, бджолоїдки знищують багатьох природних ворогів бджіл.

Бджолоїдка влітку мешкає у південно-східній Європі та південно-західній Азії, а на зиму перелітає в Африку, Південну Аравію і Східну Індію. В Україні зустрічається скрізь, крім гір.

🍃 Для гніздування бджолоїдці необхідні певні умови. Їх ця яскрава пташка знайшла на осокорківських луках.

🐦 По-перше. Бджолоїдкам потрібні земляні чи глиняні пагорби або береги водойм із крутими схилами. В них пташина робить тунелі, які іноді можуть сягати 2-х метрів. В тунелях вона не живе, а лише відкладає і висиджує яйця. У будівництві тунелю, бере участь не тільки пташине подружжя, а і самець, який не має пари. Цей помічник згодом буде допомагати батькам також вигодовувати пташенят.

🐦 По-друге. Потрібно, щоб поблизу схилу з нірками росли дерева і кущі 🎋. На них бджолоїдки живуть невеликими групками. З гілок птахи чатують свої тунелі, на них сплять татусі, поки мати сидить на яйцях, на гілках поблизу нірок птахи перетворюють впійманих комах на корм для малюків.

🐦 Третє. Просторі квітучі луки 🌾. Все, що в них стрибає, стрекоче, жужжить, тріщить, літає у пошуку нектару – є мішенню для бджолоїдки. З відстані 60 метрів птах помічає свою жертву і хапає її на льоту.

🐦 Четверте. Серед широких луків мають бути острівки молодих дерев і кущових заростей 🌳. Вони є стартовим майданчиком для полювання на комах. Із здобиччю у дзьобі птах має повернутися на гілку. Адже комаха велика і ще жива. Бджолоїдка підкидує жертву, перехоплює її у повітрі за місце по середині, і гамселить нею по гілці. Шершня, осу чи бджолу пташка спочатку тисне до гілки, щоб вичавити жало і отруту, і лише потім їсть. На випадок, якщо комаха ужалить бджолоїдку, в тілі пташки є протиотрутна рідина.

❤️ Бджолоїдки створюють пари на все життя. Та кожного сезону самець має отримати згоду самки до продовження роду. Самець ловить комаху і підносить її в дар самиці. Подруга вітає його, широко розкривши крила.

🐣 Пташенята вилуплюються сліпими і голими пуцвірінками. У перший тиждень батьки і їхній помічник годують малюків 12 разів на годину. На другий тиждень – 50 разів на годину. А в отанній – кожне пташеня дорослі мусять погодувати мінімум 80 разів на день.

🍀 Впритул до мегаполісу, на заплавних луках Осокорків яскрава бджолоїдка знайшла необхідні умови для гніздування. Ми маємо чудову можливість її спостерігати. Та якщо під час прогулянок Ви почуєте пронизливе «піт-піт-піт», знайте, так пташка попереджає своїх родичів про небезпеку. Не ставайте джерелом її хвилювань. Милуйтеся життям бджолоїдки з далеку.

🔥 Головні загрози для птаха:

▪️руйнування і зміна луків і болотистих угідь;
▪️використання пестицидів;
▪️ заковування берегів в річок та урвищ в бетон;
▪️переслідування людиною.

Вид знаходиться під захистом:

📕 Бернської конвенції: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_032
📕 Боннської конвенції: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_136

В червні ми розповімо Вам про птаха, який під час відпочинку ховає голову між лопаток. Слідкуйте за публікаціями 👀.

📷 Велика подяка Костя Пазюк за матеріал до відео.

Джерела:
pernatidruzi.org.ua/bdzholoyidka_zvychayna_merops_apiaster.html
https://uk.wikipedia.org/wiki/Бджолоїдка_звичайна
http://www.zoolog.com.ua/ptici12.html
http://birdlife.org.ua/Bdgoloyidka
https://bird-ukraine.pp.ua/index.php/svit-ptakhiv-ukrainy/ptakhy-poliv-stepiv/163-merops-apiaster


Оригінал посту – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1285896014943080