• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Засідання Екологічної комісії КМР щодо ініціативи ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки»

November 08, 2023


Сьомого листопада актив Екопарку Осокорки відвідав засідання Екологічної комісії КМР, на якій було розглянуто звернення такого собі ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки» щодо “Надання статусу регіонального-ландшафтного парку території заказників «Озеро «Тягле» і «Осокорківські луки» з подальшим її благоустроєм“.

Для пересічної людини, яка ніколи не була на Осокорківських озерах і не знає цих місць, ця ініціатива може здаватися цілком позитивною. Да і ми не раз писали, що в майбутньому всі ділянки Екопарку Осокорки мають бути об’єднані в одну структуру із міським парком і зоною із природо-заповідним статусом, і оприлюднювали своє баченя облаштування цієї території.
Але в дійсності із ініціативою цього новоствореного ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки» все не так райдужно.

Чому?

По-перше, статус РЛП дає широкі можливості для зонування території, включаючи господарську зону, зону стаціонарної рекреації, тощо.
В нашому випадку більша частина озера Тягле попадає в кілометрову санітарну зону Бортницької станції аерації (БСА), де заборонено облаштовувати будь-яку рекреаційну інфраструктуру (да і на східному березі Тяглого постійно, вибачте, смердить від БСА). Тому ризик появи “зони стаціонарної рекреації” саме на заповідних Осокорківських луках виростає багатократно.

При цьому ініціатори РЛП не просто так не оприлюднили жодних схем і ідей щодо зонування цієї території.

По-друге, наразі не існує проєктів землеустрою прибережно-захисних смуг озер Тягле і В’язки (знаходиться на території Осокорківських луків), а також проєкту землеустрою заказника Осокорківські луки.
Балансоутримувачі заказників – КП “Плесо” і КП “Київзеленбуд”, вже котрий рік не можуть знайти гроші на оплату проєктів землеустрою. Але відсутні чіткі кордони РЛП надають широкі можливостідля різноманітних махінацій в майбутньому.

По-третє, не можна розглядати створення рекреації зони біля озера Тягле у відриві від озер Небреж і Мартишів.
З точки зору відвідуваності і руху людського потоку саме територія біля озера Небреж і Мартишів є найзручнішою і найпопулярнішою серед людей. Саме ця територія якнайкраще підходить для створення міського парку із відповідною рекреаційною інфраструктурою.
З точки зору близькості житлової забудови і зупинок громадського транспорту, проєкт міського парку “Міжозерний” на порядок більш виграшний, ніж проєкт біля Тяглого. Від найближчої зупинки громадського транспорту до берегів озера Тяглого – трохи більше 450 м. по прямій (фактично ж прямого проходу немає і потрібно пробиратися звивистими шляхами, а це майже кілометр через рустирі, про які в ідеї нового “парку” жодного слова). На противагу, до парку Міжозерний – практично не треба іти довгий шлях. Він примикає до житлової забудови.

Ми аж ніяк не кажемо, що біля Тяглого потрібно залишити все як є і нічого не робити. Але територія вздовж системи озер Мартишів – Небреж – Тягле має бути продумана і розумно спроєктована одним єдиним міським парком, і ніяк інакше.

По-четверте, представники ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки» не бачать проблем в забудові інших ділянок Екопарку Осокорки, які зараз перебувають в оренді, і відкрито підтримують ідею продовження проспекту Григоренка далі до меж міста через затоку озера Небреж, ліс і заплавні луки.
Із забудовником у цього фейкового ГО цілковите порозуміння.

Крім того, що продовження проспекту Григоренка розрізає навпіл унікальну систему заплавних луків Екопарку Осокорки, так і повністю знищує природний оборонний потенціал цієї території, яка наразі є непрохідною для важкої військової ворожої техніки.

Ініціатива фейкового ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни «Осокорки» це не що інше, як гра на забудовника Столиця Груп, який зараз намагається будуватися між озерами Небреж і Тягле в безпосередній близькості від цього РЛП, який зараз просувається у провладних кабінетах.
І йому буде дуже вигідно рекламувати свій ЖК, розповідаючи про “парк через дорогу”, зроблений за бюджетні гроші і в кілометрі від основного місця відпочинку решти людей.. парк для своїх? може ще й за парканом??

Саме забудовник Столиця груп і буде основним вигодонабувачем цього проєкту, а ніяк не місцева громада.

І наостанок, парк “Міжозерний” вже має статус парку, який було надано Київрадою ще до повномасштабного вторгнення. Тут просто бери і роби благоустрій! Нічого перепогоджувати і скасовувати не потрібно. Хоч завтра, ближче до людей, саме там де треба, але очевидно тим, хто зацікавлений в забудові Екопарку треба не так як Громаді Осокорків.


Першоджерело на нашій Facebook-сторінці