• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Дорога через Екопарк Осокорки. Як міська влада намагається знищити оборонні рубежі столиці

January 26, 2023

Нещодавно багато столичних ЗМІ, таких як Хмарочос та ін. вийшли з новиною про будівництво дороги через заболочені території Екопарку Осокорки.

❌ Ми давно переконалися, що в КМДА абсолютно начхати на довкілля, на збереження унікальних екосистем, збереження водно-болотних угідь столиці, біорізноманіття і рідкісних видів птахів та рослин 🪷🌳🌿🌾. Там регулярно брешуть міжнародним партнерам, в т.ч. з ЄБРР, про стан справ аби залучити солідні міжнародні кредити на знищення довкілля прикриваючись його збереження

‼️ Але так щоб у розпал лютої війни, коли в інформаційному полі щодня лунає оцінка можливості нового вторгнення з півночі будувати перехід через найбільші болота лівобережжя столиці, які захищають підходи до Південного моста – на таке нахабство і підігрування ворогові ми точно не сподівалися!

ℹ️ Для тих, хто не зовсім в курсі подій нагадаємо, що територія Екопарку Осокорки – це суцільно заболочена територія, з перезволоженими луками – т.зв. заплавними луками, які кожної весни заливає весняна повінь і які залишаються заболоченими орієнтовно до середини літа. Щоб пройти через таку територію бронетехнікою потрібно проводити серйозну інженерну підготовку і лише після цього можна говорити про придатність напрямку для наступальних дій.

💧Болота і озера Екопарку становлять величезну екосистему розміром орієнтовно 4х10 км (від вул Колекторної до Вишеньок і від Бортничів-Гнідина до Дніпра), які прикривають чи повністю закривають собою підступи до стратегічно важливих об’єктів, таких як станція БСА, Південний міст, декілька ТЕЦ та контроль над важливими магістралями міста. ✔️Ще однією особливістю Екопарку Осокорки є те, що через болота і озера на ділянці в майже 5 км. можливого фронту є лише 3-4 вузьких фізичних виходи по (умовно) суходолу, що дає можливість сконцентрувати вогневу міць і стримувати наступ ворога малими силами, даючи можливість створити потужний оборонний рубіж з мінімальними затратами.

З самого початку повномасштабної війни ця територія є забороненою зоною для відвідування цивільними особами, оскільки вважається небезпечним напрямком і, відповідно, там проведене мінування всіх можливих шляхів просування ворога.

⁉️Що робить в цій ситуації КМДА? – дає розпорядження прокласти широку насипну магістраль через найбільш заболочену частину території, що робить її легкопрохідною і створить можливість швидкого і скритого просування ворога через цю територію 🤦🏻‍♂️🤦‍♀️. Через рівнинну особливість рельєфу і відсутність природних високих точок в поєднанні з густим хвойним лісом завдавати удару по ворогу, який проривається буде практично неможливо.

❓Чи маємо ми впевненість, що війна закінчиться вже цього року? – Ні.
❓Чи маємо ми впевненість, що війна закінчиться саме з тим результатом якого ми всі хочемо і росія розпадеться на дрібні частини і більше ніколи не нападе на нас повторно із ще більшою силою? – Ні.
❓То чи потрібні нам оборонні рубежі довкола Києва в наступні 10, 20, 50 років? – однозначно Так❗️

➡️ Нагадаємо, що саме природні перешкоди у вигляді річок і боліт не дозволили ворогові взяти Київ в перші місяці повномасштабного вторгнення, а в сумі такі природні водно-болотні перепено складають понад 50 км умовного оборонного кільця довкола столиці.

🔴 Що мали б робити зараз в КМДА і в КМВА? – використовувати час і наявні кошти на збільшення оборонних спроможностей, які дала нам природа – розчищати замулені канали, яких є десятки кілометрів на одних лише Осокорках, наводнювати ці канали і робити території непридатними для просування бронетехніки. Для прикладу, щоб об’єднати всі канали які проходять через дачний масив Осокорки в єдину водну мережу – потрібно прокопати (розчистити) всього лише близько 300 м. каналів і перекинути кілька малих містків. Такі прості дії дозволять створити понад 20км неприступних водних каналів. Це незрівнянно менше ніж КМДА планує витратити на зменшення оборонних спроможностей.

🙋🏻‍♂️🙋‍♀️ Як і в перші дні цієї повномасштабної війни, члени ГО “Екопарк Осокорки” готові надати консультації КМВА та військовим стосовно місць, де можна поєднати водні системи найменшими зусиллями щоб створити найнеприступніші оборонні рубежі, адже мова не лише про південно-східний напрямок. Такі ж самі водно-болотні системи практично оточують столицю з усіх боків і в умовах війни за виживання не використовувати такі переваги буде справжнім злочином проти народу України!

🔺 Ми хочемо вкотре нагадати “шановним колегам” в КМДА та інших структурах, що війна все ще триває і нам потрібно НАРОЩУВАТИ ОБОРОННІ СПРОМОЖНОСТІ, в т.ч. за рахунок використання природних перешкод, а не знищувати їх.

⛔️ Ми вимагаємо скасувати виділення коштів на прокладання дороги через болота Екопарку Осокорки та перерозподілити їх для створення розгалуженої водно-болотної системи довкола міста Києва, вилучення з приватного користування ділянок водно-болотних угідь, заплав та ін. водних об’єктів, які можуть бути використані для створення лінії оборони і не повторювати помилок типу “Чонгар-2”.

🗺️ У якості постскриптум хочемо звернути увагу всіх читачів на роль водно-болотних угідь в обороні України в цій лютій війні. Відкрийте карту DeepStateMap і подивіться де проходять лінії зіткнення, де наші оборонці займають оборонні позиції і що саме допомагає їм стримувати лютий натиск ворога! – Це річки і болота. Навіть по найменших річках встановлюється лінія фронту. Тож давайте використовувати ці переваги, які надає нам природа і зберігати водно-болотні об’єкти заради нашого з вами захисту!

Оригінал новини на нашій Facebook-сторінці