• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Захист країни = захист довкілля

August 09, 2022

✔️Війна підтвердила забуту тезу, яка мусить нас переосмислити значення природних територій: ДОВКІЛЛЯ Є НАДВАЖЛИВОЮ СКЛАДОВОЮ ДЕРЖАВНОЇ БЕЗПЕКИ.

🗺Відомо, що війна – це географія. Тож, ландшафт з пагорбами, болотами, луками, озерами, ярами, лісами, річками, чагарниками автоматично стає нашим природним захистом від ворога. В ірпінських болотах захлинувся наступ орків на Київ. Ліси, які на щастя не встигли вирубати та забудувати, стали природним форпостом ЗСУ. І окупанти можуть тепер лише мріяти про столицю.

❌ Натомість, відновилася атака з іншого напрямку – в усіх районах Києва забудовники почали захоплювати заповідні території, відтискати землю громади, намагаються продовжити незаконне будівництво. Тому саме час нагадати забудовникам, очільникам місцевої влади, киянам і керівництву держави про те, що цінність природи не вимірюється сьогодні лише «вартістю ресурсу», відпочинком, розвагами і не обмежується функцією збереження екосистеми.

✅Під час агресії довкілля стає невід’ємною частиною системи захисту країни.
Ми маємо довести цю очевидну тезу до всіх, хто позбавляє нас природних «блокпостів», хоче скористатися моментом та «по-быстрому» наклепати нові бетонні гетто. Бо тепер вже йдеться не про «забаганки екоактивістів», а про фізичне виживання українців та української держави.

‼️Нещодавно стався випадок, який не має поки жодного пояснення. За колючим дротом з надписом «МІНИ», що оточує територію ЕКОПАРКУ ОСОКОРКИ і охороняється бійцями дарницького ТРО, опинилася будівельна техніка, а на пісках звели будівельні крани! Тобто, «кому война, а кому – мать родна»?

🚫Аргументи про нібито нагальність будівництва нового житла для постраждалих – лише завіса для темних оборудок: у Києві величезна кількість недобудов. Саме їх необхідно доводити до ладу, а не зазіхати на заповідні місця.

Всі 650 га ЕКОПАРКУ ОСОКОРКИ є надзвичайно надійним флангом оборони міста. Озера, ліс, болота, пересічена місцевість зможуть затримати супротивника, зберегти життя наших бійців і зекономити величезні гроші, які потрібні для зведення фортифікаційних споруд. Але якщо ділки продовжать свою справу, то значно спростять завдання окупантам: на Осокорки можна буде потрапити шляхом, прокладеним по заповідним землям. Нині таку «діяльність» цілком можна прирівняти до «роботи» колаборантів.

❗️Це спроба перевірити готовність громади до самозахисту чи зухвалість, розрахована на те, що ніхто не зверне увагу на такі «дрібниці» під час війни? А може цинічна спроба перевірити, чи ще живі ті, хто буде опиратися!? Пане мер, «все йде по плану»?

Маючи досвід війни ми повинні докорінно переглянути роль природних територій під час воєнних дій, а захист довкілля додати до стратегічних питань державної безпеки. Інакше ризикуємо втратити і довкілля і країну.


Оригінал новини на нашій FB-сторінці – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/pfbid02ki8M4qfrJj8t1b8GuqCPiHHJd42aq3rNEVTR43MssGVsmhx1SyWE4mxDtTzHQttNl