• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Болота боронять країну!

April 20, 2022

⚔️ Вже понад 55 днів Україна воює з переважаючим чисельно ворогом! Ніхто у світі, окрім самих українців, не вірив, що ми зможемо зупинити навалу орди з півночі, але ми це робимо і не зупиняємося! І одного дня обов’язково завершимо цю справу та назавжди виженемо окупанта з теренів України аж за Керченську протоку.

🔰 Проводячи цю боротьбу з окупантами, екозахисники, як і всі українці повинні також розуміти і бачити, за що ми боремося. Планувати майбутнє, мріяти і відстоювати свої мрії. Адже всі ми боремося не лише ПРОТИ окупанта, а ЗА кращу країну, яку ми мріємо збудувати, за країну можливостей, країну європейських цінностей, де поважають і цінують працю підприємців, де найвищою цінністю є людина та її життя, де захищають та турбуються про довкілля. Це те, що і відрізняє нас від окупантів.

☘️ До речі, про довкілля. На ньому дуже мало акцентують, але в ці важкі часи українська земля бореться з окупантом не менш ефективно, ніж наші героїчні ЗСУ, а кількість трофеїв “упольованих” українськими водно-болотними угіддями могла б бути предметом гордості не однієї батальйонно тактичної групи. )) Ми всі бачили десятки світлин в соцмережах, як російська військова техніка, бронемашини, танки і навіть ЗРК застрягають в українських болотах та чорноземах. На звільнених територіях ця техніка стає трофейною, і зброю ворога наші воїни повертають вже проти її колишнього власника.

🌀Природні перепони, такі як річки та особливо – болота, стали неприступними лініями оборони, які ворог не може обійти або взяти в лобову атаку. Болота і річки захистили Київ в найважчі дні протистоянь та боїв за столицю у цій війні, і ми не повинні забувати про це ні на мить!

🛡 Не применшуючи ні на хвильку хоробрості і мужності наших воїнів, ми не повинні забувати, яку неоціненну допомогу зіграло затоплення пойми річки Ірпінь та насичення водою боліт на північному заході від Києва. Лінія уздовж річки Ірпінь від дамби з Київським водосховищем і аж до села Мощун – це майже 20 кілометрів! 20 кілометрів лінії оборони, яку нам дала природа і допомогла захиститися.

✅Але не лише на цьому відрізку болота захищають столицю. Не вдаючись в деталі, де і які відрізки є захищеними неприступними болотами, можемо відверто сказати, що не менше 50 км оборонної лінії довкола Києва складають болота та водойми, через які ворог не може пройти. З одного боку цифра не надто вражаюча.. ну що таке 50 км, коли колони техніки ворога розтягуються на 60 км… але якщо подивитися, куди ворог зміг наблизитися, і яким було це оборонне кільце, то ми можемо побачити що у найважчі дні воно складало заледве 150 км. Тобто болота та водойми взяли на себе ТРЕТИНУ лінії оборони столиці України, допомагаючи цим самим нашим захисникам ефективніше палити ворога, даючи можливість сконцентрувати зусилля та обмежені ресурси на тих напрямках, де це було критично важливо.

На багатьох звільнених територіях масштаби руйнувань просто вражають. І зараз вся Україна думає, куди поселити людей, які втратили свій рідний дім, або які були змушені тікати від війни в інші міста. І це дуже правильно, адже ми пам’ятаємо, що найвищими цінностями українців є збереження життя людей, забезпечення їх гідними умовами життя.

🚧Зараз ми часто чуємо про плани, які озвучують представники Кабінету Міністрів України, про те, що держава буде викуповувати як готове житло, так і житло, яке ще не завершене у забудовників і роздавати його вимушеним переселенцям та людям, які втратили житло внаслідок бойових дій. ⚠️Але ми повинні бути обережні і не допустити, щоб деякі недобросовісні забудовники використали цю ситуацію для просування своїх нелегальних забудов, які часто планували зводити шляхом знищення тих самих водно-болотних угідь, які зараз захищають Київ. Мова тут не лише про пойму річки Ірпінь, яку роками недобросовісні забудовники намагалися забудувати, але і про інші території довкола Києва, де до боліт завжди ставилися, м’яко кажучи, зневажливо та з особливим запалом намагалися все засипати будівельним сміттям і осушити. На щастя не встигли! А екоактивісти в багатьох випадках не дозвлолили і активно протистояли цим планам десятиліттями.

❇️Тут ми не можемо не згадати, що вже понад 15 років громада Осокорків боронить від забудови велику і унікальну водно-болотну систему Осокорківських луків, яка захищає Київ з південного сходу на ділянці майже 5 км цього “оборонного кільця” Києва.

❗️Ми нагадаємо, що за задумом забудовників великі осокорківські болота мали бути засипані і забудовані, а через заболочені луки мала пройти широка транспортна магістраль, насипна дорога аж до Гнідина та Вишеньок… дорога, яка в цей важкий час могла б стати ще одним “коридором”, через який ворожа техніка могла б штурмувати нашу столицю. Але Громада захистила болота, а зараз болота захищають Громаду і столицю.

❌ Втім, забудовник “Столиця Груп”, у числі власників якого є громадяни країни-окупанта та чиї інтереси лобіює депутат Київради Денис Москаль, не полишають спроб забудувати болота Осокорків та розпочинають нову масштабну кампанію з метою тотальної забудови кілометрів водно-болотної системи, що сьогодні оберігає столицю. Це третина стратегічної лінії оборони столиці! Давайте не забувати про це.

‼️Громадська Організація “Екопарк Осокорки” звертається сьогодні до відповідальних осіб з вимогою не допустити забудови водно-болотних угідь під прикриттям допомоги вимушеним переселенцям та жертвам війни! Адже це може критично зменшити оборонний потенціал столиці та інших міст України. Ми наголошуємо, що болота та водно-болотні системи – це не лише захист довкілля і біорізноманіття, але і захист від ворога у воєнний час! Це доведено на практиці та на полі бою не лише довкола Києва, але і по всій Україні!

P.S. друзі, накидайте нам в коментарі фотографій та відео як українські болота захищають, зупиняють та беруть у полон ворожу техніку! ))


Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1819527631579913