• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Фейкова ініціатива про створення регіонального ландшафтного парку “Осокорки”

January 31, 2022

🔝UPD Через відсутність кворуму засідання Постійної комісія Київської міської ради з питань екологічної політики не відбулося. Але питання не знято, і ми пильно слідкуємо за розвитком подій.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
⚠️Друзі! У нас не зовсім втішні новини стосовно територій Екопарку Осокорки, які нам вдалося захистити 2 роки тому статусом об’єктів природно-заповідного фонду.

Мова йде про наміри деякої фейкової організації, яка перебуває на зарплаті у забудовників т.зв. “Національний парк збереження та збагачення флори і фауни “Осокорки” “переформатувати” природозахисну територію заказників “Озеро Тягле” та “Осокорківські Луки” у об’єкти, на яких можна буде робити все що їм заманеться, а по-простому кажучи – комерціалізувати на будь-який смак і байдуже на ту природу.

‼️Завтра на розгляд постійної комісії Київради з питань екологічної політики виноситься проект “дуже благого” Рішення про створення регіонального ландшафтного парку “Осокорки” на території вже існуючих двох заказників місцевого значення.

⁉️“В чому ж зрада?” – спитаєте ви. Зрада полягає в тому, що правовий статус заказників справді захищає природну екосистему, а РЛП передбачає зонування, де заповідною можна залишити ділянку в умовних 20 гектарів з 280, а решту засипати, забетонувати і розказувати всім гарні байки про екологічну спрямованість. Враховуючи, що переважну площу заказників займають водні об’єкти – території для гніздування птахів будуть практично повністю знищені “благоустроєм”.

🚫Наміри створити “новий парк” на Осокорках виглядають особливо цинічно на фоні шматування та знищення забудовником цілісної екосистеми Екопарку Осокорки, яка загалом складає понад 600 гектарів. Замість збереження та захисту екосистеми пропонується фактично її знищення під виглядом “турботи про довкілля та людей”. При цьому в КМДА вже більше року в упор не помічають, що Київрада надала статус парку території між озерами Небреж та Мартишів, де справді відпочивають, купаються, пікнікують десятки тисяч людей, і яка вимагає комплексного догляду. А головне – знаходиться близько до людей – за 100 м до великого житлового масиву, а не за кілометр. Але в КМДА, як завжди, для справжньої громади “в бюджеті нема грошей”, а для забудовників і їх фальшивих посіпак завжди знаходиться якийсь потаємний резерв.

✅Наша ГО “Екопарк Осокорки” вже неодноразово звертала увагу на те, що під виглядом турботи про довкілля забудовники намагаються фактично приватизувати частину Екопарку Осокорки та завести туди бізнес. В якості інвестора вони розглядають харківський “Фельдман-Екопарк”, депутата від ОПЗЖ Олександра Фельдмана. А далі заповідну територію перетворять на зоопарк з привезеними туди чужорідними тваринами, яких хочуть розміщувати в загонах. Вся ця діяльність не лише не принесе користі довкіллю, але і знищить унікальну болотну екосистему Осокорківських лугів та повністю витіснить червонокнижні види птахів та знищить рідкісні види рослин.

Ми наголошуємо вкотре, на наступних аргументах:

🔺СТАТУС території (заказники природи місцевого значення) не дозволяє робити тут парк розваг та відпочинку (саме тому цей статус хочуть змінити!)
🔺Вже впродовж 2х років КМДА та його підрозділи не виконують рішення Київради про облаштування та благоустрій парку між озерами Небреж та Мартишів! Ми вимагаємо створення, винесення в натуру та облаштування парку на берегах найчистішого в місті озера Небреж, а не під стінами Бортницької станції аерації!
🔺Пропонований шахраями “парк” майже повністю знаходиться в санітарній захисній зоні двох шкідливих підприємств і законодавством заборонено облаштовувати там парки відпочинку та місця стаціонарної рекреації для людей!
🔺Не зрозуміло, на яких підставах створюється цей огризок, що фрагментує цілісну екосистему Екопарку Осокорки – всі ниточки ведуть до того, що територія буде платною для відвідування і не матиме нічого спільного із захистом місцевої природи.
🔺Вже понад 6 років вимоги громади Дарницького району ігноруються Київрадою та керівництвом міста. Ми вимагаємо виконання Петиції №713 в повному обсязі, а не підміну її фейковими проектами.

Ми вимагаємо від депутатів Київради – членів екологічної комісії – не допустити цієї цинічної підміни понять та не дозволяти перетворити заповідну територію, яка є домівкою для рідкісних видів, у комерціалізовану тюрму для тварин!  Не дозволяти знищувати екосистему Екопарку Осокорки!


Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1763150687217608