• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

НВ – Екопарк чи кам’яні джунглі? Як жителі Осокорків б’ються в судах з київськими забудовниками

December 15, 2021


Луки в київському районі Осокорки (Фото: Maryan Vynnytskyy via Facebook)

Серед урбанізованого Києва розгорнулася справжня екологічна війна: мешканці району Осокорки намагаються зупинити забудовників від будівництва житлових комплексів біля озер та парків, які, за їхніми словами, утворюють останню природну зону столиці.

Журналіст НВ Максим Бутченко розібрався в історії та обставинах конфлікту.

Жителька київського району Осокорки Наталія Коваленко часто їздить на прогулянку по озерах, розташованих недалеко від житлового масиву. На території близько 600 га розташовані луки і кілька великих водойм — озеро Небреж, яке вважається одним з найчистіших, озеро Тягле — одне з найбільших і третє глибоке озеро Мартишев. Коваленко каже, що це залишився рідкісний шматок природи, що зберігся в безпосередній близькості від будинків киян. Однак зараз по території розгорілася справжня правова війна між громадською організацією, що представляє інтереси місцевих жителів, і будівельною компанією.

«Якщо подивитися на плани забудовників, то стає зрозуміло, що луки і все навколо озер хочуть згорнути в асфальт. Вода в озерах не цвіте, адже луки є своєрідними природними фільтрами. Коли тут з’являться 24-поверхові максимуми, загинуть останні залишки природної, майже заповідної території. Київ перетвориться на залізобетонну клітку», — сказала Коваленко.

Ця історія почалася 27 листопада 2009 року — тоді вночі депутати Київської міської ради проголосували за виділення місця для будівництва в районі «Осокорки Центральний». При цьому стандартних процедур звітності та обговорень не спостерігалося, детального плану територій (ДПТ) навіть не було надано. Міські депутати відразу перейшли до голосування, яке зафіксувало прийняття «необхідного» рішення для забудовника, яким на той момент було ТОВ «Контактбудсервіс» Також дуже важливим моментом, на який київські депутати відверто закривали очі, були порушення природоохоронного законодавства. Так майбутній будівельник не надав документ «Про оцінку впливу на навколишнє середовище», про що згодом заявило у відповіді на запит Мінекології та природних ресурсів. До речі, в цьому випадку закон визначає жорсткі заходи — тимчасове і повне припинення будь-якого виробництва і діяльності.

Читати далі в першоджерелі – https://nv.ua/ukr/kyiv/osokorki-ekopark-chi-kam-yani-dzhungli-yak-meshkanci-rayonu-boryutsya-proti-zabudovi-novini-kiyeva-50202177.html