• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

LB.UA – Великий забудовний бій: Київрада не наважилася “злити” Екопарк Осокорки, підвищує оренду землі і роздає ділянки, замруживши очі

December 10, 2021

Останньою сесією Київська міська рада вкотре підтвердила свою неофіційну назву – Київзабудоврада. Оскільки найбільший скарб столичної громади – це земля, то й битви за право будувати на ній відбуваються епічні. Іноді з дотриманням демократичних процедур, а іноді так, ніби ніхто їхніх підтасувань не бачить.

Зрада на паузі

Учора якимось дивом київські депутати не наважилися поставити жирний хрест на перспективах Екопарку Осокорки. А події розгорталися стрімко: за день до планової сесії поповзли чутки, що Київрада готується офіційно змінити свою позицію в судах щодо продовження оренди землі під будівництво на ділянках півдня Осокорків, між озерами. І хоча в порядку денному пленарного засідання 9 грудня цього питання не було, вже 8 грудня всі небайдужі кияни знали, що “буде рішення про Осокорки”.

Небайдужі кияни – це не лише активісти однойменного екопарку і їхня група підтримки. Це також і інвестори збанкрутілої “Аркади”. Саме вкладники побудови житла в комплексах “Патріотика”, “Патріотика на озерах” (Лівий берег Києва, Осокорки) і “Еврика” (Голосіївський район) є заручниками цієї складної інтриги. За даними самих постраждалих інвесторів, їх близько 13 тисяч. Чи є фактично аж стільки недобудованих квартир – питання досить сумнівне. Але точно відомо, що “Аркада” лишила по собі недобудованими кілька будинків на “Патріотиці” і “Евриці”. А “Патріотику на озерах” на момент банкрутства лише готувалися зводити. Саме для порятунку цих вкладників київська влада на початку 2020 року пішла на співпрацю з новим забудовником, який проявив ініціативу завершити розпочате “Аркадою”, – зі Stolitsa Group. Згідно з меморандумом, підписаним інвесторами, КМДА, забудовниками і МВС, компанія-забудовник отримує право освоїти під житлові масиви 176 га земель на півдні Осокорків, між озерами. 10% прибутків від цього будівництва і буде направлено на добудову незавершених будинків. А соціальну інфраструктуру, яку “забули” збудувати “Патріотиці” і “Евриці”, робитиме місто своїм коштом.

Читати далі в першоджерелі – https://lb.ua/society/2021/12/10/500694_velikiy_zabudovniy_biy_kiivrada.html