• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Стосовно маніпуляцій зі створенням парку та зоопарку на частині території Екопарку Осокорки

October 30, 2021

✅У 2019 році зусиллями ГО «Екопарк Осокорки» було створено два об’єкти ПЗФ:
🔹заказник “Осокорківські Луки” та
🔹заказник “Озеро Тягле”
(в створенні останнього також активну участь приймав КЕКЦ).

📋Базуючись на вимогах Петиції №713 про створення великого ландшафтного парку замість забудови на Осокорках була розроблена концепція Екопарку Осокорки – великої цілісної ландшафтної зони площею близько 650га (де переважають болота, заплавні луки та озера), яка була б здатна зберігати і підтримувати унікальне біорізноманіття цієї території.

♻️Згідно даної концепції, із урахуванням багатьох чинників (природоохоронна цінність, локація, розміри тощо) це будуть природоохоронні території із обмеженими об’єктами рекреації для людей.

🙋🏻‍♂️🙋‍♀️Також команда ГО «Екопарк Осокорки», спільно з профільними науковими інститутами, напрацювала матеріали для подальшого заповідання цих територій – створення об’єктів ПЗФ:
🔸”Осокорківські Луки -2″ і
🔸”Осокорківські Луки -3″.

✳️Буфером для цих цінних природних територій концепцією Екопарку передбачається створення міського парку навколо озера Небреж.

ℹ️За оцінками фахівців лише ця територія із всієї запланованої (650 га) під Екопарк Осокорки має дійсні рекреаційні можливості та в змозі витримати доволі велике антропогенне навантаження з мінімальним негативним впливом на екосистему, оскільки має найбільші відновлювальні ресурси (наприклад, велика кількість підземних джерел у озері Небреж).

🟢Київська влада довго опиралася створенню Екопарку Осокорки, але наполегливість Громади міста, міжнародний тиск і, очевидно, включення питання Екопарку Осокорки до Плану дій за програмою ЄБРР “Зелене місто” (Green Cities Action Plan) змусило чиновників вдаватися до своєї старої схеми підміни понять і маніпуляцій.

👥27 жовтня 2021 було проведено брифінг, у якому взяли представники КМДА, ДРДА і члени новоспеченої (зареєстрованої лише 2 тижні тому) нікому не відомої ГО, яка нібито представляє Громаду Києва.

На брифінгу було представлено план створення парку відпочинку “Осокорки” на площі близько 300 га навколо озера Тягле на місці чи то замість вже створених двох об’єктів ПЗФ.

⁉️Що київська влада намагається насправді здійснити створенням фейкової ГО та «паралельним проектом»:
1️⃣Повністю нівелювати та знищити природоохоронний статус території вже створеного об’єкту ПЗФ “Озеро Тягле” і “Осокорківські Луки”!
2️⃣Скоротити до половини територію запланованого Екопарку Осокорки, знищивши природоохоронну цінність всієї території, запланованої під Екопарк Осокорки, адже її основна природна цінність полягає у розмірах (що критично важливо для флори і фауни).
3️⃣Скоротити територію вже існуючого об’єкту ПЗФ “Осокорківські луки”.
4️⃣Маніпулювати думкою Громади міста, державних органів влади і міжнародної спільноти, адже у презентації і промовах чиновники постійно згадують брак зелених зон і зон відпочинку для вже існуючих мешканців Дарницького району, але замовчують те, що на решті території впритул до “новоспеченого” парку відпочинку вони планують заселити кілька сотень тисяч нових мешканців.
5️⃣Маніпулювати думкою киян про всі “принади” території навколо озера Тягле для рекреації і відпочинку, у той час, як на думку експертів озеро Тягле – це водойма, яка тільки за умови повного спокою і захисту має шанси через кілька десятиліть стати повноцінною природною водоймою із характерною флорою і фауною. А про рекреаційні якості території, що межує із територією аварійної Бортницької станції аерації, відвідним каналом БСА і сміттєспалювальним заводом «Енергія», – годі й говорити.
6️⃣Підрив засад міського самоврядування, адже чиновники намагаються демотивувати активну частину Громади міста, уникаючи із нею спілкування, не надаючи жодної підтримки і чинячи всілякі перепони.
7️⃣Знецінення інструментів демократії, адже таким чином повністю нівелюються зафіксовані у петиції №713, у листах-зверненнях, у розроблених Громадою Планах дій і Екологічних стратегій міста вимоги багатьох сотень тисяч киян, великої кількості громадських, наукових, освітніх організацій, міжнародної спільноти, які висловили свою вимогу створити Екопарк Осокорки у повному об’ємі, чітко наполягаючи на пріоритеті його природоохоронної функції.
8️⃣Використання адмінресурсу, адже “новина” миттєво була оприлюднена у великій кількості ЗМІ у той час, як до цього всі новини, які стосувалися Екопарку Осокорки блокувалися цими самими ЗМІ для громадськості.

⚠️Зауважимо, що ГО «Екопарк Осокорки» не здається і не залишить цю кричущу ситуацію на самоплин. Наша місія, мета та мрія обов’язково буде втілена у життя! А корумпована влада подібними брудними діями лише підтверджує правильність наших дій.

Щиро дякуємо Вам за підтримку!


Оригінал статті – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1694177180781626