• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Про вирішення проблем постраждалих інвесторів Аркади

August 14, 2021

Тактика забудовників досить проста. З корисливих міркувань, вони навмисно зміщують акценти у боротьбі за територію Екопарку у бік протистояння громади Осокорків з інвесторами Аркади, яким, у свою чергу, не пощастило вкласти гроші в будівельну піраміду саме на фінальній стадії її життєвого циклу.

Не без впливу «Столиця-Груп» (далі – СГ), інвестори схильні вважати, що єдиним способом вирішення цієї проблеми є забудова всіх 5ти ділянок чудової дикої природи з озерами, луками і лісом загальною площею 176 га. Вони їх так просто і називають — ‘наш основний ресурс’ … За оцінкою СГ, на цій землі можна побудувати близько 1,9 млн кв. метрів житла, і за рахунок частки прибутку закінчити заморожені недобудови Аркади. Без доплат з боку інвесторів, та ще й протягом 3х років.

Але все це лише в теорії. Ділянка дуже складна з багатьох причин, її забудова вкрай проблематична і тягне за собою велику кількість проблем.

❗По-перше, і, найголовніше, її забудова означає повне знищення природної рекреаційної зони, вкрай необхідної перенаселеному Дарницькому р-ну і Києву взагалі. Ця зелена зона забезпечує нормальний мікроклімат і екологічний стан Дарниці.

❗По-друге, це означає втрату унікального ландшафту – заплави Дніпра з усією флорою і фауною, втрату міграційних шляхів для десятків тисяч птахів, що охороняються 6 міжнародними угодами. Другим (і останнім) таким місцем є лише ландшафт Кончи-Заспи.

❗По-третє, територія вимагає складної і дуже дорогої інженерної підготовки. Для будівництва ‘прямо зараз’ більш-менш придатна лише відносно невелика (у порівнянні із рештою території) ділянка із намитим піском, але і там потрібні суттєві підготовчі роботи – потрібно додатково підвищувати рівень. Вся інша територія є зоною підтоплення, і її потрібно так само піднімати/намивати на додаткові 9-11м., до рівня решти району. Навезти таку кубатуру в принципі нереально, це досягається виключно гідронамивом (відповідні декларації в свій час подавав Контактбудсервіс).

Саме за рахунок гідронамиву в 2008 році з’явились ‘піски ПНО’, в результаті чого між лісом і луками виникла затока озера Мартишів площею в ~8га. (Це наочно видно в Google Earth Timelapse). Наразі процедура гідронамиву вимагає численних дозволів, отримати які досить важко і довго.

❗По-четверте, значна частина території вкрита повноцінним молодим лісом площею ~55га. Просто так його вирубати не можна, за кожне дерево потрібно буде заплатити його відновлювальну вартість, і загальна сума вийде колосальною.

❗По-п’яте, Верховний суд підтвердив правомірність претензій Київради щодо суми орендної плати за землю. Контактбудсервіс заборгував місту близько сотні мільйонів гривень орендної плати, і саме з цієї причини із ним були розірвані договори оренди (які до того ж спливли рік тому). В суді зараз розглядаються позови щодо продовження договорів оренди, але борг то нікуди не зник. А орендна плата буде сягати десятків мільйонів гривень на рік, і все це ляже значним навантаженням на нового забудовника.

❗По-шосте, супротив місцевої громади нікуди не подівся. І зараз багато хто щиро вважає, що будівництво обмежується намитими пісками. Але у разі вирубки лісу і гідронамиву території за Небрежем спротив громади виросте на порядок і радикалізується.

❗По-сьоме, кожний дозвіл і крок забудовника буде оскаржений в суді. Юридична тяганина затягнеться на роки, і будівництво стане на етапі підготовчих робіт.

Також слід зазначити, що фактична площа під забудову складає значно менше, ніж 176 га. Значну частину території займають озеро Небреж (це навіть враховуючи ту його частину, яку планують засипати), затока озера Мартишів та їх прибережно-захисні смуги, заборонені для будівництва. Ще 20-30 га мінімум потрібно залишити під видобуток піску для гідронамиву решти території (і на цьому місті виникне нова водойма).

У підсумку виходить, що площа території, де можлива забудова, складає максимум 90-100 га!
Наразі очевидно, що алгоритм дій, прописаний в Меморандумі між інвесторами, СГ, міською владою та іншими державними установами – ❌нежиттєздатний!❌ Більшість обіцянок СГ щодо своїх зобов’язань виявились порожніми, а терміни добудови настільки довгими, що не влаштують значну частину інвесторів. СГ в свою чергу оголосила, що підписаний Меморандум не вступив в силу в повному обсязі. Ситуація вже зайшла в глухий кут. І це при тому, що основні проблеми навіть не розпочалися.

✅ Що ми пропонуємо?

Реальним виходом із цієї патової ситуації має стати виділення Київрадою іншої і безпроблемної земельної ділянки (або, скоріше, кількох земельних ділянок) замість території Екопарку Осокорки. Їх сумарна площа може бути суттєво меншою ніж ті 90-100 га, де лише в інженерну підготовку потрібно вкласти багато років і астрономічну суму. Ці нові ділянки мають бути розподілені на відкритому і прозорому аукціоні серед кількох (бо одній компанії все це швидко ‘перетравити’ нереально) надійних і свідомих забудовників, які, в свою чергу, візьмуть на себе чітко прописані зобов’язання по закінченню недобудов Аркади. А перед цим має бути проведений повноцінний незалежний аудит незавершеного будівництва, який до сих пір так ніхто і не спромігся зробити.
Таким чином інвестори зможуть отримати своє житло в максимально стислі терміни, а місто збереже Екопарк Осокорки.

Від самого початку ми сподівалися, що проблему недобудов можна буде посунути із мертвої точки шляхом реалізації інших земельних ділянок Аркади навколо Києва, офісної будівлі та повернення виведених коштів. Але на перше і друге крім інвесторів претендують також інші клієнти банку, а слідство у справі виведених грошей відверто буксує … Тому саме виділення іншої безпроблемної ділянки (ділянок) буде тим рішенням, яке влаштує всі сторони 🤝.

Зі свого боку ми вже розпочали відповідні кроки шляхом звернень до керівництва міста.


Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1635564513309560