• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Чесно – Відкрите звернення до депутатів київради, членів бюджетної комісії

July 19, 2021

Закликаємо громадські організації та активних громадян підписати відкрите звернення до депутатів Київради щодо неприйняття рішення про забудову екопарку “Осокорки”.

Рух ЧЕСНО вбачає корупційні ризики в ухваленні такого проєкту рішення.

Раніше ми зверталися із аналогічним зверненням до депутатів земельної комісії, яка також має опрацювати згаданий проєкт рішення.

Закликаємо депутатів звернутися до правоохоронних органів у зв’язку з активними діями забудовників, які попри спірну ситуацію знову розпочали підготовчі роботи до забудови. Рух ЧЕСНО також готує відповідні звернення.

У разі прийняття позитивного висновку комісії Рух ЧЕСНО за підтримки громади столиці розмістить по місту білборди із результатами поіменного голосування і фото депутатів, які підтримали знищення екопарку. Члени комісії про такі наміри поінформовані. Кияни мають знати, які політики діють всупереч їхнім інтересам.

Рух ЧЕСНО моніторить роботу постійних комісій Київради, стежить не лише за законністю прийнятих рішень, а й за тим, чи враховують депутати інтереси громадян під час прийняття рішень, чи наявні конфлікти інтересів і корупційна складова. Рух ЧЕСНО разом із громадою столиці дбає про збереження зелених зон та дотримання містобудівних норм.

06.07.2021 для розгляду до постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально- економічного розвитку надійшов проєкт рішення за № 2306 “Про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок від 08.09.2005 № 63-6-00282 та № 63-6-00285” за поданням депутата від “Батьківщини” Київської міської ради Дениса Москаля. Проєкт рішення стосується забудови Екопарку “Осокорки”, де планується звести понад 40 багатоповерхівок.

У травні 2019 року Господарський суд заборонив будівництво на території рекреаційної зони. Апеляційний адміністративний суд міста Києва скасував дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції на початок будівельних робіт. Активісти позивалися до ДАБІ. У першій інстанції вони програли суд, але в апеляції колегія у складі трьох суддів задовольнила їхні вимоги у повному обсязі. Наразі тривають суди щодо скасування незаконного ДПТ, який, на думку громади, був прийнятий із численними порушеннями.

У 2018 році під тиском громадськості Київрада проголосувала за створення екопарку та розірвання договору оренди з ТОВ “Контактбудсервіс”, яке мало зводити новий житловий масив.

Наразі є суспільна потреба у повноцінній зеленій зоні на Осокорках — Позняках, збереженні унікальної екосистеми водно-болотних угідь із чистими озерами та заплавними луками. До того ж, масова забудова може призвести до колапсу соціальної та транспортної інфраструктури Дарницького району.

Згідно із чинним генпланом, зараз на території між озерами Мартишів, Небреж та Тягле — паркова зона. ДПТ, на базі якого підготовлена будівельна документація забудови на озерах, розроблений на основі проєкту генплану 2025 року, який так і не був затверджений Київрадою.

Рухом ЧЕСНО було опубліковано на сайті та у соцмережах відкрите звернення до депутатів щодо неприйняття рішення забудови Екопарку “Осокорки”. За дві доби лист підписало майже 300 людей, які проти забудови зеленої зони столиці.


Оригінал статті – https://www.chesno.org/post/4826/