• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Підготовка до сезону квітіння півників сибірських

May 26, 2021

Наближається сезон квітіння півників сибірських — гордості і окраси Екопарку Осокорки. Колись ці неймовірно красиві дикі квіти були досить розповсюджені, але через знищення місць зростання (а це вологі заплавні луки) та масовий збір – стали рідкісними, і були занесені до Червоної книги України.

У нас півники потерпають через збір на букети деякими необізнаними відвідувачами, та через масовий збір на продаж. Ми підготували відповідні звернення в Екологічну інспекцію, Національну поліцію та Муніципальну варту, із метою запобігання збору та продажу цих квітів. А зі свого боку ми встановили інформаційні банер та таблички для лікбезу відвідувачів.

Наша основна мета — перш за все, достукатися до свідомості людей. Лише це, а не погрози і штрафи, є єдиним варіантом змінити ситуацію на краще. Зовсім не обов’язково повертатися із прогулянки Екопарком Осокорки з оберемком півників, які через добу-три зів’януть у вазі і будуть викинуті…

Так само, лише небайдужість людей може зупинити продаж (а, отже, і подальший збір) червонокнижних півників сибірських. Якщо бачите, що продають букети із них, зупиніться, зробіть зауваження та викличте поліцію. І це дійсно працює.

Цієї весни рівень води піднявся як ніколи, луки (а місцями і ліс) стали дійсно заплавними. Краса просто неймовірна! Тож не гайте часу, Екопарк Осокорки зараз найкраще місце для ранкової прогулянки (пробіжки) на вихідних.

На жаль, не можна обійти питання активізації будівництва на східному березі Небрежа. Бо це не якась локальна забудова пісків, а “ворота” для подальшої забудови (із попереднім гідронамивом на 8-10 метрів) лісу за Небрежем і заплавних луків далі. Новий забудовник – Столиця Груп, не зважаючи на позицію місцевої громади, при підтримці міської влади і з армією ошуканих інвесторів Аркади, вбачають в цій території лише джерело прибутку і майбутній будівельний майданчик… І це при тому, що наш багатостраждальний район просто задихається від нестачі повноцінних зелених зон, Південний міст і проспект Бажана на під’їздах до нього постійно стоять в пробках, а в метро в час пік – дика тиснява. Зі школами і садочками — окрема сумна історія, і з кожним роком ситуація лише погіршується…

Але ми прикладемо максимальні зусилля, щоб змусити міську владу створити великий ландшафтний парк на південь від вул. Колекторної, як того вимагає успішна Петиція №713.


Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1577587142440631