• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

“Тіньова” частина Меморандуму між довірителями банку Аркада і органами державної влади

April 06, 2021

На скрінах внизу – “тіньова” частина Меморандуму. Взято з чатів інвесторів.

⁉️ Як, тримаючи довірителів Аркади в заручниках і використовуючи їх, як ресурс для тиску, виторговується право знищення особливо цінних територій, озер, природно-заповідних територій та зелених зон загального користування. До чого тут кальки російських пропагандистів, як розпалювати ненависть між довірителями комерційного банку та громадою міста й при цьому заробити за рахунок бюджету міста.

Банк «Аркада» в особі його власника Костянтина Паливоди в 2018 р. зупинив будівництво житлових комплексів «Еврика» та «Патріотика».

Своє рішення про зупинення будівництва житлових комплексів «Еврика» та «Патріотика» Паливода обумовлює тим, що Київрада та КМДА визначило, що забудова території під інший житловий комплекс – ЖК «Патріотика на озерах» є незаконним, КМДА нібито не відшкодувала 365 млн. грн. по будівництву ЖК «Патріотика» й вимагає стягнення боргу за оренду землі під об’єкт ЖК «Патріотика на озерах» у сумі 100 млн. грн.

Починаючи з 2018 р. Паливода через заангажованих ним же людей із числа інвесторів починає створювати тиск на КМДА та Київраду звинувачуючи саме їх, і Кличко В.В. особисто, в рейдерстві, й відповідальності за зупинку будівництва всіх житлових комплексів.

Однак після падіння будівельної піраміди Аркади, тисячі обдурених людей не перестали використовувати.. сьогодні цей же механізм використовує черговий крупний забудовник – Stolitsa Group, який вирішив наступити на ті ж граблі і повоювати з громадою Києва за право знищення останньої зеленої зони на Осокорках. Використовуючи обдурених людей як щит, Столиця Груп активно просуває підписання т.зв. “Меморандуму” про добудову покинутих Аркадою житлових комплексів «Еврика», «Патріотика» і «Патріотика на озерах».

Вирішення соціального питання добудови та передачі квартир Інвесторам ЖК «Еврика», «Патріотика», та «Патріотика на озерах» неможливо через механізми закладені в так званому Меморандумі.

1️⃣ Інвестори та житлові комплекси, що потрібно добудувати.
▪️Мова йде про три ЖК у яких є орієнтовно 13 тис Інвесторів яким потрібно щоб добудували та передали квартири.
▪️З них в ЖК «Еврика» та ЖК «Патріотика» приблизно 12,5 тис Інвесторів, а в ЖК «Патріотика на озерах» орієнтовно 300-420 Інвесторів.
▪️ У відсотковому відношенні кількість інвесторів у ЖК «Патріотика на озерах» відносно інших двох ЖК складає не більше 3%.
▪️ ЖК «Патріотика на озерах» – це проєкт який Аркада хотіла реалізувати при забудові земельної ділянки навколо озера Небреж. До цієї земельної ділянки примикають ще чотири ділянки.

Договори оренди на всі 5 земельних ділянок закінчилися 08.09.2020 р.. Ці п’ять ділянок були в користуванні ТОВ «Контактбудсервіс», компанії, що перебувала в стані банкрутства ще до того початку продажів у ЖК «Патріотика на озерах» і, де-факто, у володінні Костянтина Паливоди.

▪️ Усього в користуванні ТОВ «Контактбудсервіс» до 08.09.2020 р. знаходилось 176 га земель охоронюваного ландшафту.
▪️ 97% Інвесторів Аркади взагалі не мають жодного юридичного зв’язку чи відношення до цих 176 га, вони повинні отримати квартири в будинках у інших районах Києва на інших земельних ділянках.

2️⃣ Меморандум. Умови участі забудовника щодо реалізації прав усіх 100% Інвесторів.
▪️ Головною умовою реалізації Меморандуму стосовно 97% Інвесторів – це те, що учасники Меморандуму забезпечать, а забудовник отримає гарантоване безперешкодне право забудови 176 га, що до 08.09.2020 р. були в користуванні ТОВ «Контактбудсервіс». Це будівництво нових 2 000 000 кв. м на надзвичайно пільгових і гарантованих умовах.

П. 8 Меморандуму передбачає:
«Стороні-7 (ТОВ «Столиця Груп») надаються публічні гарантії підписантами Меморандуму в отриманні права та можливості проведення забудови земельних ділянок ЖК «Патріотики на озерах» площею 176 га за наступними кадастровими номерами: 8 000 000 000:96:001:0013, 8 000 000 000:96:001:0011, 8 000 000 000:96:001:0010, 8 000 000 000:96:001:0009, 8 000 000 000:96:001:0008».

Тобто, Міністерство внутрішніх справ України, Служба безпеки України, Національний банк України, Виконавчий орган Київської міської ради (КМДА), народний депутат Ісаєнко Д.В., та самі Інвестори повинні забезпечити так, щоб забудовник міг вільно, безперешкодно, безпретензійно отримати можливість будівництва нових 2 000 000 кв. м на південь від вул. Колекторна в Дарницькому районі Києва. Необхідність отримання права на будівництво нових 2 000 000 кв. м аргументується тим, що з запланованих 100% для будівництва об’єктів 10% кв. метрів (приблизно 200 000 кв. метрів) буде виділено як частка, продажі з якої після будівництва буде спрямовано на виконання зобов’язань перед 97% Інвесторів. Тобто на добудову ЖК «Еврика» та ЖК «Патріотика».

Надходження від продажу нерухомості виділеної як частка 10% визначено як одне з джерел фінансування будівництва ЖК «Еврика» та ЖК «Патріотика».

Таким чином, гарантії виконання зобов’язань перед 97% Інвесторів було прив’язано до права забудови 176 га.

п. 6 Меморандуму передбачає:
«Якщо матиме місце ситуація, коли Сторона-7 (ТОВ «Столиця Груп») після завершення коригування проєктної документації ЖК «Патріотика на озерах» та внесення змін до дозволу з незалежних від неї причин не зможе розпочати виконання будівельних робіт протягом шести місяців або продовжити їх виконання протягом шести місяців безперервно через блокування будівельного майданчику активістами та громадськими організаціями чи іншими третіми особами, а вжиті заходи Сторони-7 за сприяння Сторони-5 (КМДА) та Сторони-8 (?) не нададуть змоги відновити виконання будівельних робіт, то Сторона-7 має право відмовитися в односторонньому порядку від реалізації цього Меморандуму».

«Інвестори офіційно стають заручниками можливості забудови 176 га і будівництва нових 2 000 000 кв. м.

При цьому представники МВС, СБУ, КМДА і інші, дають чіткий і безальтернативний сигнал ,що всі хто проти забудови 176 га автоматично стають їх опонентами та головними ворогами.

3️⃣ Статус земельних ділянок 176 га, чому цю територію не можна забудовувати та хто виступає за її збереження.
▪️ Проєкт «Екопарк Осокорки» був створений на виконання вимог електронної Петиції 713 від 2016 р. Понад 11 500 жителів міста задекларували свою вимогу збереження від забудови території на південь від вул. Колекторна в Дарницькому районі Києва.
▪️ Реалізація Петиції 713 отримала схвалення в Київській міській раді.
▪️ Суб’єктом реалізації Петиції 713 виступає ГО «Екопарк Осокорки».
▪️ Всього передбачається до збереження в статусі об’єктів природно-заповідного фонду (далі ПЗФ) приблизно 500 га. З площі 500 га вже отримало статус об’єкту ПЗФ 285 га.
▪️ 176 га входить у межі запланованого об’єкту збереження. По цій території проведено наукові дослідження і складенні наукові обґрунтування та проєкти створення об’єктів ПЗФ.
▪️ На території проєктованих заказників зустрічається понад 150 видів птахів. Із них 24 перебувають під суворою охороною міжнародних та державних актів про охорону природи, занесені до Червоних списків. До Червоної книги України занесено 14 видів птахів.
▪️ Реалізація Петиції № 713 і створення та об’єднання заказників Осокорківські луки має не тільки велике значення для програми й політики збереження довкілля столиці України, а й значною мірою в реалізації вимог низки міжнародних природоохоронних конвенцій та угод, ратифікованих Україною. Зокрема це такі Конвенції як: Европейська ландшафтна конвенція, Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція), Угода про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів (Угода AEWA), Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція), Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення CITES та EUROBATs.
▪️ Клопотання ГО «Екопарк Осокорки» про надання статусу об’єкта ПЗФ на території 176 га отримало схвалення Управління екології та природних ресурсів КМДА.
▪️ Відповідно до Генерального плану Києва 2020 (п.10 території зелених насаджень) 90 га з 176 га є зеленою зоною загального користування.
▪️ Містобудівний кадастр Києва теж визначає цю територію як зону охоронюваного ландшафту.
▪️ Генеральний план Києва 2020 (п. 7 збереження історико-культурної спадщини), містобудівний кадастр, Рішення виконкому Київської міської ради від 16.07.1979 р. № 920 (в редакції розпорядження КМДА від 25.12.2007 р. № 1714), історико-архітектурний опорний план визначають, що вся територія 176 га є зоною охоронюваного ландшафту.
▪️ Голова КМДА Кличко В.В. листом від 25.05.2018 р. № 001-1656 зазначив, що 176 га – це територія зони охоронюваного ландшафту.
▪️ Тільки в окружному адміністративному судді наразі розглядається 3 окремих справи за позовом ГО «Екопарк Осокорки», що безпосередньо стосуються права забудови цих 176 га. І це ще не всі процеси, що можуть і будуть ініційовані як мешканцями Дарницького району столиці так і ГО «Екопарк Осокорки».
▪️ Всі підписанти Меморандуму володіють інформацією про правовий статус земельної ділянки площею 176 га і про те, що ця ділянка входить у межі проєкту Екопарк Осокорки.
▪️ Всі проєкти рішень про створення об’єктів ПЗФ, рішення комісій мали одноголосну підтримку усіма без виключення депутатськими фракціями та групами Київради минулого скликання.
▪️ Керівництву Київради, депутатам, КМДА було доведену інформацію про підтримку ініціативи реалізації Петиції 713 з боку Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, депутатів Верховної Ради України й міжнародних організацій.

Незважаючи на наявність таких непереборних обставин, що в правовий спосіб унеможливлюють забудову цих 176 га, не зважаючи на здоровий глузд (додаткові 2 000 000 кв. м на Дарницький район який цього просто не витримає), на те, що будуть знищенні останні чисті озера та унікальні природні території, ТОВ «Столиця груп» за активної участі КМДА, Київради та МВС хоче продавити можливість такої забудови, використовуючи 97 % Інвесторів Аркади (які, нагадаємо, не мають жодного юридичного зв’язку із цією територією) як ресурс досягнення своїх цілей.

❓ Кому ж це вигідно?
– Ціна питання – це отримання прибутку від будівництва спочатку 176 га, а в продовженні ще й приблизно 200 га на території, що сьогодні має статус об’єкта ПЗФ.

❗️Забудовник розраховує, що Київрада, КМДА, МВС забезпечать:
П. 2 таблиці – додатку до Меморандуму. Питання для вирішення місцевими органами влади.
– Отримання корпоративних прав ТОВ «Контактбудсервіс».
– Поновлення договорів оренди землі на 176 га термін яких закінчився 08.09.2020 р.
– Скасування Рішення виконкому Київської міської ради від 16.07.1979 р. № 920 (в редакції розпорядження КМДА від 25.12.2007 р. № 1714) в частині визначенні території 176 га зоною охоронюваного ландшафту.
– Внесення змін до нового Генерального плану Києва щодо виключення території Осокорки-Центральні з зон охоронюваного ландшафту.
– Скасування рішення Київської міської ради від 11.04.2019 р. № 522/7178 Про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «Осокорківські луки» та рішення від 12.11.2019 р. № 407613 Про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «Озеро Тягле».
– Відкликання проєкту рішення КМР від 21.04.2020 р. № 1120 Про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «Озеро Мартишів».
– Внесення змін до рішення Київради від 19.07.2005 р. № 8063381 в частині виключення території мікрорайонів 1 і 2 Осокорків-Центральних із переліку територій, що резервуються для озеленення.
– КМДА повинна відмовитись від стягнення збитків по орендній платі за землю (176 га) з ТОВ «Контактбудсервіс». У 2019 році ця сума зі слів КМДА складала 100 млн. грн. Сьогодні це вдвічі більше.

П. 6 таблиці – додатку до Меморандуму. Будівництво за рахунок бюджету. При забудові 176 га за рахунок бюджету має бути збудовано:
– Будівництво об’єктів соціальної сфери (дитячих садків, загальноосвітніх шкіл, центру первинної медико-санітарної допомоги на 400 відвідувань у зміну);
– Будівництво пожежного депо (передбачено Містобудівними умовами й обмеженнями по ЖК «Патріотика»;
– будівництво продовження проспекту Григоренка;
– будівництво дворівневих транспортних розв’язок (у першу чергу проспект П. Григоренка – вул. Колекторна).
– будівництво районних очисних споруд дощових стоків для ЖК «Патріотика на озерах».

П. 8 таблиці – додатку до Меморандуму. Повернення коштів із міського бюджету.
– Отримання компенсації вартості побудованої котельні та позамайданчикових інженерних мереж ж/м Осокорки-Північні, а також позамайданчикових інженерних мереж та об’єктів соціальної інфраструктури, як таких, що вже побудовані, так і тих, що будуть побудовані для ЖК «Патріотика» та ЖК «Еврика» (орієнтовно не менше 700 млн грн).
– Компенсація за відновлення естакади на перетині вул. Колекторна – проспект П. Григоренка – 64,3 млн грн.

П. 3 таблиці – додатку до Меморандуму. Технічні умови. Виключення вимог до забудовника.
– Отримання нових ТУ для забудови 176 га на підключення до мережі дощової каналізації та влаштування автопідїзду без облаштування продовження проспекту П. Григоренка, без будівництва районних очисних споруд, без будівництва дворівневих транспортних розв’язок.
– Скасування вимоги про реконструкцію вул. Ломоносова з розширенням її до 4-х смуг руху.
– Виключення з ТУ вимоги щодо будівництва вул. Колекторної по новому напрямку від вул. Г. Ващенко до проспекту П. Григоренко відповідно до детального плану території.
– Виключення з ТУ вимоги про укладання верхніх шарів асфальтобетонного покриття по вул. Єлизавети Чавдар уздовж території забудови.
– Виключення з частини ТУ вимоги про капітальний ремонт вул. Бориса Гмирі від проспекту П. Григоренка до кінця території забудови.
– Зняття вимоги Дарницької РДА щодо добудови вул. Є. Чавдар від проспекту Бажана до вул. Софії Русової.

П. 22.1 Меморандуму. Права і обов’язки ПАТ «ДТЕК Київські електромережі».
– До кінця 2022-го року забезпечує за власний рахунок добудову, прийняття в експлуатацію, а також експлуатацію та обслуговування підстанції ПС110/10/10 кВ «Аркада» 2х63 МВА та будівництво, прийняття в експлуатацію, а також експлуатацію та обслуговування КПЛ 110 кВ «ТЕЦ-5-Аркада» № 1,2.

Мова йде про те, що витрати в сумі далеко понад 1 000 000 000,00 грн., який повинен був нести забудовник, повинна на себе прийняти ПАТ «ДТЕК Київські електромережі».

П. 17.6 Меморандуму. Забудовник має право на пільгові ставки орендної плати на земельні ділянки 176 га.
– Мова йде про зменшення орендної плати виходячи з розміру не 3% від грошової оцінки а 1,5%. Сума «знижки» складає орієнтовно 900 млн грн у розрахунку на термін можливого продовження дії договорів на 15 років.

🔴Підсумуємо:
▪️ Забудовник хоче отримати безперешкодне право забудови території на південь від вул. Колекторної в Дарницькому районі Києва. Це приблизно 500 га. Лише на 176 га планується зведення нових 2 000 000 кв м.
▪️ Так звані супутні витрати будівництва житла – соціальні заклади, школи, садочки, дороги, підстанції та інше має бути забезпечено за рахунок бюджету. А це не менше 5 – 6 млрд грн.
▪️ Попередньому забудовнику який мав намір забудовати спірних 176 га з боку КМДА та Київради категорично заперечувалась можливість забудови цих 176 і тим більше компенсація витрат такого будівництва за рахунок бюджету.
▪️ Отже, зміна позиції Київради та КМДА можлива лише якщо розглядати ці процеси через можливість застосування корупційних схем та відкатів.

❓ На що розраховують чиновники? Це розуміють всі. ВІДКАТИ.
Ось чому КМДА за участю МВС та СБУ замість того, щоб реально вирішити соціальне питання добудови та передачі квартир Інвесторам умисно та завідомо розпалюють ненависть та створюють конфлікт між 97% Інвесторів Аркади і громадою яка вже понад 5 років послідовно реалізує Петицію 713.

   

 

——-

Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1542111215988224