• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Концепція міського парку Екопарку Осокорки – облаштування дощового колектору

March 10, 2021

Ми продовжуємо розповідати про Концепцію міського парку Екопарку Осокорки.

📗 Для розробки концепції ми, спільно з архітектурно-ландшафтним бюро Zemlia
ретельно вивчили особливості місцевого ландшафту і оточення Екопарку Осокорки.

🕳На межі території екопарку і районної котельні “Позняки” проходить великий колектор дощової каналізації, що збирає воду з житлових масивів “Позняки” та промзони “Бортничі”. Він складається з п’яти бетонних відсіків, кожен перерізом 2х2 м та має загальний переріз – 2х10 м.

⚙️На куті території згаданої котельні, що межує з екопарком, колектор виходить на поверхню і буквально “лежить” на природній заплаві. Відкрита частина колектора простягається на 280 м і випускає стічну воду на заплавні луки. На момент обстеження опадів не було, але при цьому з колектора витікала піниста вода, що дає підстави припустити наявність незаконних врізок автомийок та інших підприємств.

Наразі існує колектор дощової каналізації, який останні 280 метрів проходить на поверхні території. Його розміри в перетині вражають: 2х10 м

🙋‍♀️🙋‍♂️Що ми пропонуємо?

✅Зняти верхнє бетонне перекриття колектора і перетворити його на дощовий парк, який в першу чергу виконуватиме функцію очищення дощового стоку і буде відкритим для відвідування людей.
Він являтиме собою біологічну систему очищення дощової води.

✅Існуючі бетонні конструкції слугуватимуть чашею для видовженого басейну.
Використання існуючих конструкцій є заходом, що мінімізує вуглецевий слід від спорудження очисних систем і наближує його до нуля.

✅Вздовж бетонної чаші будуть споруджені баражі, що послідовно фільтруватимуть та відстоюватимуть воду. Важливими елементами, що беруть участь в очищенні води, є штучні плаваючі водно-болотні острівки, які складаються з рослин, які здатні поступово очищувати воду від забруднень.

При пониженні рівня води спеціальні конструкції не даватимуть острівкам опустититися нижче певного рівня.

Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1520215314844481