• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Міський парк – складова частина Екопарку «Осокорки»

February 24, 2021

🌳 Друзі, у нас із Вами – у Громади Києва – є чарівний, мальовничий простір, без якого ми не уявляємо життя у нашому районі – осокорківські луки і озера. Спустився за вулицю Колекторну – і велике, важке, галасливе місто відступило, а ти занурився у смарагдовий затишок дерев і блакитну прохолоду озер. Ми опікуємося цією територією вже кілька років: прибираємо сміття, відстоюємо права Громади на неї у судах і владних кабінетах, всіма силами намагаємося захистити від браконьєрів і пожеж і, звичайно, весь цей час дискутуємо, яким же він має бути, той омріяний всіма нами Екопарк Осокорки.

🙋‍♂️🙋‍♀️ Задача не із простих! І так, як формувалася і розвивалася наша команда, так само розвивалася і формувалася ідея створення Екопарку. На цьому шляху нам, звичайним мешканцям міста, довелося багато чого пізнати, долучити до ідеї створення Екопарку і налагодити співпрацю з великою кількістю фахівців з питань екології, урбаністи, містобудування, ландшафтного дизайну тощо.

Якщо підсумувати, то висновок фахівців всіх галузей можна сформулювати так:

☑️ З точки зору екології і захисту довкілля:
Кияни мають унікальний природній ландшафт, який за розміром території, наявною флорою і фауною має всі підґрунтя для збереження цих цінних земель і заповідання їх для наступних поколінь.

Але це збереження і заповідання не може бути можливим, якщо між житловими масивами із величезною кількістю людей з одного боку і природньо-заповідними територіями з іншого боку не облаштувати буфер – захисну ділянку, яка б перебирала на себе основне антропогенне навантаження. Найдоцільніше на такій буферній ділянці навколо озера Небреж облаштувати міський парк.

☑️ З точки зору медиків і соціологів:
Сучасні містяни, а мешканці щільно забудованого Дарницького району особливо, конче потребують якісно облаштованої зони для рекреації. Вона неодмінно має бути просторою, щоб люди могли там дійсно відпочити, не порушуючи приватний простір одне одного. Щільність і кількість населення у районі наразі вже така, що міський парк на Осокорках – це не забаганка, а життєва необхідність, якщо йдеться про збереження якісного рівня життя у місті. Кияни південного Лівобережжя повинні мати можливість і фізично відпочити, і психологічно розвантажитись, і мати змогу у літній період перепочити від задухлої спеки, яка охоплює бетонно-асфальтну щільну забудову поряд.

☑️ З точки зору містобудування:
Міський парк, який має стати також буфером для природоохоронних територій, має бути неодмінно у зоні простої доступності для містян. Це означає, що тисячі людей, які живуть у прилеглих районах повинні мати можливість дістатися парку без використання громадського і приватного транспорту. А місцезнаходження станцій метро поблизу дасть можливість у зручний спосіб відвідувати парк і решті киян і гостей міста. Окрім того створення на півдні від вулиці Колекторної заповідних земель і міського парку поблизу житлового масиву зупинить подальше навантаження на транспортну інфраструктуру району.

☑️ Урбаністи стверджують:
Використання території у притул до житлових масивів має бути неодмінно регламентованим і впорядкованим. Інакше під антропогенним впливом вона перетвориться на хаотичний несмак і навіть може нести певні небезпеки для містян.

Отже, базуючись на ґрунтовному аналізі місцевості фахівцями, враховуючи їхні думки, рекомендації і побажання у тісній співпраці з спеціалістами архітектурно-ландшафтної студії «Zemlya», ми і створили для Вас візуалізацію того, як може виглядати міський парк, який займе частину Екопарку «Осокорки». У презентації Ви також побачите деякі об’єкти, які виходитимуть за межі міського парку: першу вишку для огляду мальовничої території Екопарку і «Дощовий парк» на місті існуючого зараз потворного об’єкту ливньової каналізації поблизу озера Тягле.

 

Ми будемо Вам всім дуже вдячні за відгуки. Пишіть, пропонуйте, запитуйте. Адже йдеться про сьогодення і майбутнє нас із Вами і наших дітей. Ми сподіваємося на конструктивний діалог із зрілою, освіченою, відповідальною частиною спільноти міста.

Ця концепція розроблена в межах ініціативи з розвитку екологічної політики і адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам цієї концепції і не обов’язково відображають погляд уряду Швеції. Відповідальність за зміст несуть виключно ГО Екопарк Осокорки.

—-

Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1511677355698277