• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

В чому полягає важливість Екопарку для Києва

January 21, 2021

Друзі! Часто виникає питання – що таке Екопарк Осокорки?
З чого він складається?
Які території він охоплює?
Який статус цих територій станом на «сьогодні»?
І що потрібно зробити, щоб омріяний киянами проєкт отримав офіційний статус і був реалізований?

Ми підготували візуальну дорожню карту реалізації “Екопарку Осокорки” і невеличкий текст пояснення.

Рекреаційне значення

Екопарк Осокорки є дуже важливим місцем для відпочинку на природі і взагалі активного відпочинку. Завдяки зручному розташуванню парку поруч із житловою забудовою і, головне, поєднанню унікальних і різноманітних природних ландшафтів (заплавні луки, великі і чисті озера, підболочені ділянки, протоки, молодий ліс тощо), чудових краєвидів, свіжого повітря і відчуттям, ніби ти далеко за містом.
Для жителів Осокорків, Позняків і прилеглих мікрорайонів (з огляду на кількість мешканців) це єдине за площею місце, у якому можна дійсно відпочити, зняти фізичне і психологічне навантаження, а не просто побувати там.
Було доведено, що наявність доступних зелених зон вкрай позитивно впливає на психічне здоров’я і грає набагато важливішу роль в добробуті людей, ніж це визнавалося раніше.
Різноманітність видів відпочинку на одній території: купання у водоймах, катання на каяках і SUP-бордах, на велосипеді, на конях, на лижах, ковзанах, збирання грибів, біг, йога, медитація, здорова ходьба у постійно змінному ландшафті, майданчик для проведення народних традиційних свят, кінопокази просто неба, спостереження за птахами (birdwatching), вигул домашніх улюбленців, пускання повітряних зміїв і планерів, рибна ловля, екскурсії на ботанічні і екологічні теми, спортивні змагання з плавання у відкритих водоймах, майданчик для проведення спортивних ігор і змагань (пляжний футбол і волейбол), споглядання природи (квітів, тваринного світу, світу комах, заходи і сходи сонця, тумани), пленери – всі ці можливості мають кияни вже сьогодні, і вже сьогодні саме так використовують природний дар – територію Екопарку.

Природоохоронне значення

Переважна частина Екопарку Осокорки не зазнавала суттєвого антропогенного впливу. Тут збереглися унікальні дикі природні території, що є незвичним для ділянок в межах міста.
Ця місцевість має велике біорізноманіття – флору і фауну, серед яких чимало представників із Червоної книги України. Також ця територія підпадає під охорону ратифікованих Україною численних міжнародних Конвенцій з охорони біорізноманіття і ландшафту: Бернська Конвенція, Бонська Конвенція, Угода про збереження афроєвразійських мігруючих водно-болотних птахів, Европейська ландшафтна Конвенція, Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин.
Особливо це стосується птахів, яких на території Екопарку налічується понад 160 видів!
Територія Екопарку є майданчиком для досліджень науковців, студентів природоохоронних напрямків, школярів. Результатами досліджень є наукові статті, дипломні роботи, проекти МАН тощо.

Екологічне значення

Поруч з житловим масивом розташовані сміттєспалювальний завод “Енергія”, станція теплопостачання “Позняки” і Бортницька станція аерації. Відтак, Екопарк Осокорки лишається єдиним захистом від негативного впливу цих об’єктів як на людей, так й на екологічний стан всього Дарницького району.
Значним є і вплив на тепловий режим місцевості, що є особливо важливим в умовах кліматичних змін. У спекотні дні велика зелена зона сприяє помітному зниженню температури на значній площі. Отже, Екопарк можна назвати “кондиціонером” для прилеглих житлових масивів.
Найбільшу цінність на території Екопарку складають водно-болотні угіддя. Вони важливі для забезпечення людства прісною водою, очищенням і фільтрацією поверхневих вод, поповненням водоносних горизонтів. Вони зберігають біорізноманіття і біологічну рівновагу, депонують вуглець, продуктують кисень і допомагають у боротьбі зі змінами клімату. Зокрема водно-болотні угіддя утримують близько 30% вуглецю, який поглинається суходолом, що пом’якшує вплив змін клімату.

Історичне значення і значення для самоідентифікації мешканців південного лівобережжя Києва

Територія Екопарку відіграла велику роль у становленні і розвитку Києва. Тут відбувалися важливі історичні події, зафіксовані у літописах і хроніках. Не менш цікавими є історія колишніх села і селища Осокорки і Позняки, які межували із сучасними кордонами Екопарку.
Знання цієї інформації, її висвітлення, збереження території, яка тісно пов’язана із топонімами місцевості, залишками історичного ландшафту – це важлива задача для формування позитивної ментальності дітей і молоді прилеглих районів, їхнє виховання у гордості і ототожненні себе із цінними і важливими частинами їхнього міста (як альтернатива постійним спробам нав’язати нашій молоді усвідомлення, що вони є мешканцями лише спального району столиці).

Соціальне значення

Створення Екопарку Осокорки – це запобігання маргіналізації району, оскільки його філософія і засади – це здорове тіло, здоровий дух і інтелектуальний розвиток.

Подальші кроки, які Громада очікує від оновленої каденції Міськради міста Києва:
– Створення ПЗФ “Осокорківські луки-2” і “Осокорківські луки-3”.
– Створення парку “Міжозерний”, як першої черги майбутнього міського парку навколо озера Небреж.
– Створення міського парку навколо озера Небреж, як складової частини всього Екопарку.

_____
Оригінал новиини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1489607967905216