• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Забудовник Столиця Груп – нова загроза Екопарку

December 24, 2020

Варто лише було вийти з гри Аркаді, як над Екопарком почала нависати нова загроза, на цей раз з боку Столиця Груп – агресивного забудовника з неоднозначною репутацією.

Столиця Груп обіцяє закінчити недобудови Аркади без доплат з боку інвесторів. І за це планує тим чи іншим способом отримати собі всі 5 ділянок Аркади на Осокорках загальною площею 176 га під забудову, та ще й за умови прокладання дорожньої і електричної інфраструктури за наш з вами рахунок.

Інвестори Аркадівських недобудов, в цілому, із ентузіазмом сприйняли цю новину. Верхівка інвесторів (об’єднаний актив, далі – ОА) довго і наполегливо насаджувала думки про те, що, по-перше, ЖК “Патріотика на озерах” (далі – ПНО) — це всі 176 га (хоча насправді це лише перша ділянка навколо Небрежа площею 90 га, і всі заяви, що це лише перша черга — просто відверта брехня), а по-друге, що ця земля це “їх актив” і гарантія того, що житло добудують без доплат. Але ж якщо вже бути послідовним до кінця, то виходячи з такої позиції інвестори мають вважати “своїми” і інші активи Аркади. А це, як мінімум, будівля банку в центрі міста із оціночною вартістю понад 700 млн. грн і численні земельні ділянки загальною площею понад 247 га навколо Києва. Якщо коротко, то “політику партії” ОА можна описати наступним чином: “Аркада – жертва рейдерів, вся вина – на міській владі, 176 га землі на Осокорках – це все “їхнє”, питання покриття нестачі коштів на добудову за рахунок повернення виведених грошей із фондів будівництва та реалізації інших активів Аркади — не піднімається взагалі”.

Найцікавіше те, що наразі не існує детального, відкритого і незалежного аудиту недобудов Аркади. Тобто остаточно не зрозуміло, скільки ж реально коштів потрібно на добудову житла. Але вимога на забудову всіх 176 га землі і інфраструктуру з боку міста вже озвучена керівництвом Столиця Груп!

При цьому не сильно афішується і той факт, що в ЖК “Евріка” є значна кількість ще не проданих квадратних метрів житла і комерційної нерухомості, на яких теж можна заробити і частину прибутку направити на фінансування недобудов. Не реалізовані квадратні метри так само є і в ЖК “Патріотика”.

Майже не говорять про те, що безпосередньо в ПНО офіційно було продано лише 419 квартир, що складає менше ніж дві звичайні багатоповерхівки. І які можуть бути рознесені по непроданих квартирах в інших ЖК Аркади.

Так само не зрозуміло, яка саме сума була незаконно виведена із фондів будівництва, і чи можна її повернути в розумні терміни, щоб направити на фінансування недобудов. Але це питання вже до правоохоронних органів.

Коли кажуть про забудову далі за Небрежем, чомусь ніхто не піднімає питання, що ця територія є зоною підтоплення під час паводків і без гідронамиву (бо самоскидами потрібну кубатуру доставити нереально) піску на висоту 8-9 метрів (приблизно до рівня масиву поруч) забудова неможлива. А гідронамив, особливо в умовах нового законодавства, потребує ну дуже непростих дозволів і часу. І потім ще намитий пісок має відстоятися мінімум рік. Тобто забудова за Небрежем чисто технічно не можлива наступні декілька років!

Так чи інакше, наразі наш Екопарк Осокорки із його великими чистими озерами, каналами і численними малими водоймами, молодим лісом і квітучими луками, зіткнувся з новою небезпекою. Унікальна і така улюблена багатьма киянами місцина, з її чарівною природою і біорізноманіттям, де так гарно відпочивати від шумного мегаполісу, знову опинилася під загрозою бути похованою під десятиметровим шаром піску і забудовою.

Крім знищення цієї неймовірної паркової зони, яких так не вистачає в забетонованих, щільних і перенаселених Осокорках-Позняках, забудова призведе до неминучого транспортного колапсу. Вже зараз наша гілка метро вранці працює на межі своєї пропускної здатності, а під’їзди до проспекту Бажана і мостів через Дніпро ледь рухаються. Після закінчення і заселення численних новобудов в нашому районі ситуація лише погіршиться. А потенційний тунель під Дніпром із виходом в р-ні вул. Заболотного, по-перше, в найближчі 20 років в принципі не запланований, а по-друге, має дуже туманні технічні перспективи з багатьох причин. Тобто масштабна забудова на південь від вул. Колекторної остаточно паралізує рух транспорту в часи пік.

Віддавати під забудови територію Екопарку Осокорки для вирішення питання ошуканих інвесторів Аркади — несправедливо по відношенню до киян і взагалі неприйнятно з багатьох точок зору. Для початку потрібно провести детальний, відкритий і НЕЗАЛЕЖНИЙ (тобто не забудовником) аудит не закінчених об’єктів будівництва. І з урахуванням ще не реалізованих квадратних метрів і можливостей повернення (в розумні терміни) виведених коштів із фондів будівництва Аркади, визначити суму коштів, які необхідні для завершення недобудов. Далі місто має знайти і виділити землю новому забудовнику для компенсації його витрат і можливості добудувати житло інвесторам Аркади без доплат, і всіляко сприяти цьому будівництву. Ця земля має бути не у зеленій зоні багатостраждальних Осокорків-Позняків, а на якійсь території, яка спотворює наше місто. Таких ділянок наразі в Києві багато.

Щиро сподіваємося, що державна, міська влада і голова Києва пан Віталій Кличко знайдуть найбільш правильний і зважений підхід до вирішення цього непростого питання.

—-

Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1470349723164374