• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Оцінка стану території Екопарку Осокорки

December 14, 2020

Друзі, ви ж пам’ятаєте, що “Екопарк Осокорки” він як той ховрашок – нас не завжди видно, але робота кипить.

Для оцінки стану територій проектованого ландшафтного заказника «Екопарк Осокорки» були запрошені вчені Національної академії наук (Інституту еволюційної екології та Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного). У вересні 2020 р. науковці розпочали дослідження сучасного стану його біотичного різноманіття та екологічного стану розташованих тут водойм Небреж, Мартишів, Тягле, Святище, Піщане.

Отримані попередні дані досліджень вражають. Наприклад, по-сусідству з великим «спальним» районом міста зростає понад 200 видів лугових рослин! А на місцевих водоймах можна зустріти половину видів водних рослин, які трапляються у Києві. Серед них є 4 види, які входять до Червоної книги України, та 8, занесених до офіційного переліку регіонально рідкісних рослин Києва.

Територія Екопарку особлива тим, що на ній збереглися первісні природні комплекси:

  • 12 типів «Смарагдових оселищ», які входять як «рідкісні» до додатку 1 Резолюції 4 до Бернської Конвенції;
  • 7 типів оселищ, що охороняються Оселищною Директивою ЄС.

І хоча більшість водойм тут були трансформовані за рахунок діяльності людини (їх використовували як кар’єри для намиву піску), за сучасними характеристиками стан місцевих гідроекосистем можна охарактеризувати як «добрий»: спостерігаються лише незначні відхилення видового багатства та структури угруповань водних мешканців від таких, які характерні для природних заплавних водойм у непорушеному стані.

Якість води фахово оцінена як така, що відповідає ІІ класу якості вод – «добра», 3 категорії якості «досить чиста». Ці водойми, на противагу решті київських, можуть сміливо використовуватися і як рекреаційні, і для рибальства.

Головним висновком досліджень стало: у разі введення режиму охорони та відповідного менеджменту існують усі умови не лише для збереження цього унікального осередку дикої природи по-сусідству з містом, але і досягнення його «відмінного» стану за рахунок зростання кількості видів та угруповань диких мешканців.

Чому на цій території необхідно створити ПЗФ?

  • Наявність видів, що перебувають під охороною відповідно до національного законодавства або міжнародних зобов’язань України;
  • Наявність особливо цінних оселищ, що мають значення для підтримання біорізноманіття, у тому числі видів, що потребують охорони і збереження відповідно до міжнародних зобов’язань України;
  • Територія має соціальне, у т.ч. рекреаційне, ландшафтно-естетичне, історико-культурне та еко-просвітницьке значення.
    Дослідження доступно за посиланням
  • Дослідження ведеться в межах ініціативи з розвитку екологічної політики і адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом «Відродження» за фінансової підтримки Швеції.
  • Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам цього дослідження і не обовязково відображають погляду уряду Швеції.
  • Відповідальність за зміст несуть виключно автори/авторки дослідження.
    Експертну оцінку провели: Леся Зуб, Володимир Горобчишин, Наталія Пашкевич, Мар’яна Прокопук.

Оригінал новни –  https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1462960593903287