• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Висадка дерев на пошкодженій ділянці Екопарку

October 28, 2020

Колись давно, в кінці 2015-го — на початку 2016-го року, нелегальні добувачі піску розпочали намив на вузенькому підболоченому каналі, що йде перпендикулярно на південь від озера Тягле. Це місце знаходиться в південно-східному куті Екопарку, на кордоні з областю.

На той момент ми ще не були об’єднані в одну команду і зовсім не мали досвіду боротьби із такими явищами. Тому це свавілля, підкріплене потужною “кришею”, тривало кілька місяців, поки завдяки Свободі і Автомайдану його не зупинили. Були відкриті кримінальні справи, техніку і пісок заарештували. Але значна за площею ділянка вже була запаскуджена важкими бульдозерами, був знятий шар родючого ґрунту, нариті ями і пагорби, а місцями підсипане будівельне сміття, щоб не грузла техніка …

Незабаром прийшла і нова біда — нелегальні підрядники з вивозу сміття облюбували ті місця і пізньої осені-взимку, коли було відносно безлюдно, навезли туди кілька величезних куп будівельних і побутових відходів.

Ми не могли на це спокійно дивитися і почали діяти — організували поступовий вивіз основного об’єму сміття за участі Дарницького благоустрою і за допомогою його підрядників. А вже дрібноту, яку не змогли прибрати технікою, ми дозбирували руками і пакували в мішки. Паралельно ми працювали над тим, щоб добитися обмеження заїзду до озера Тягле дорогою вздовж БСА, саме по якій і завозили сміття. Численні листи, походи по кабінетах і “довбання” посадовців зробили свою справу – наразі шлагбаум працює, і охорона БСА не пропускає вантажівки та буси.

З метою відновлення пошкоджених ділянок ми ще давно запланували висадити там саджанці місцевих порід дерев — сосни і дуба. Звісно, все це було погоджено із Управлінням зелених насаджень (УЗН) Дарницького р-ну, яке є структурним підрозділом КО «Київзеленбуд».

Саджанці сосни висотою до 70-80 см., які в такому розмірі добре приживаються, ми накопали в околицях Небрежа. Там вже взяли і дубок, але вже значно дрібніший — до 20-30 см. висоти із невеличкою кореневою системою. Бо більший значно гірше витримує пересадку.

Якщо викопування саджанців не зайняло багато часу і зусиль, то посадка і полив (а всього було близько сорока деревець) далися вже значно складніше.

До наступного травня-червня саджанці не будуть вимагати якогось догляду, але після настання посушливого і спекотного періоду їх потрібно буде періодично поливати. На щастя, це не буде проблемою — вода зовсім поруч, сонце встає рано, тож на полив можна буде зібратися і в будній день до роботи.

Пройде якихось 7-10 років, і це місце перетвориться на мальовничу і одну із найулюбленіших локацій Екопарку!

 


Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1424230604442953