• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Як правильно і куди вивозити сміття у Києві

October 08, 2020

Ось точно не в екопарк Осокорки чи будь-яку іншу зелену зону!

Деякі люди насправді не знають, як це повинно відбуватися, і коли роблять ремонт, радіють, що знайшли вивіз сміття недорого. Не знають, як перевірити, або й не цікавляться. Але це потрібно робити! Інакше ми так і будемо жити у смітті.

Нещодавно у нас була велика толока, організована активістами екопарку Осокорки. У ній взяли участь понад 400 мешканців району, за що їм щира подяка.. Але ж вже наступного тижня якийсь покидьок знов насипав величезну купу. Що сталося, можна почитати тут.

Громада Екопарку, звісно, все прибрала. Але такого не повинно бути! Вивіз сміття – це певна процедура за певними правилами та дозволами. Якщо хтось вивозить сміття зі своєї квартири/будинку, це не означає, що нормально кинути його будь-де подалі.

З пошуком машини для вивезення будівельного і великогабаритного побутового сміття рано чи пізно стикається майже кожний мешканець міста, тож ділимося нашим досвідом та порадами.

Як вивозити сміття:

  1. Ставтеся до вибору підрядника відповідально, запитуйте усі дозволи. Перш за все у правильного легального підрядника має бути ТАЛОН на вивіз сміття на відповідний полігон.
  2. Також у підрядника обов’язково має бути товарно-транспортна НАКЛАДНА.
  3. Ну, і гарний водій не відмовить у проханні зняти і перекинути в месенджер відео заїзду на полігон.

Куди вивозити сміття:

  • Будівельні відходи в Києві приймає лише полігон №6, що розташований поблизу місцевості Пирогів.
    (Відео вивозу зібраного сміття – https://www.dropbox.com/s/1pmvqptzk7qdoe1/2-1.mp4?dl=0, https://www.dropbox.com/s/61tlk5b2x8lae2b/2-2.mp4?dl=0)
  • Побутове сміття здебільшого везуть на сміттєспалювальний завод “Енергія” на Позняки.
  • Переповнений полігон побутового сміття №5 в Підгірцях наразі працює в обмеженому режимі.

Такі прості дії та елементарні знання допоможуть відсіяти нелегалів, які вночі вивалюють сміття на стихійних звалищах, і дешеві об’яви яких легко знайти у Інтернеті. Люди, заплатіть більше, але зробіть усвідомлений вибір, інакше ваше сміття не доїде до полігону і буде шкодити довкіллю та людям.

Ловити таких любителів легких грошей важко, а сума штрафу в 1700 грн. часто навіть менша за вартість їх послуг. Тож перш за все саме від нашої свідомості залежить, чи отримають вони замовлення чи ні.

Дуже радію, що серед нас є і порядні, небайдужі люди, готові включитися та допомогти. Хоч і без пригод останній раз на прибиранні й не обійшлося. МАЗ для вивозу сміття сів в калюжі, яка мабуть вже стала легендарною. На щастя, нам досить оперативно вдалося перехопити іншого водія, який і врятував вантажівку. Ще й допоміг машину навантажити.

Красно дякую всім, хто відгукнувся на заклик і прийшов прибрати те жахіття з габаритного сміття та купою пінопластових кульок! Особливо водію МАЗа Олександру, який із розумінням поставився до ситуації і не нервував).

Як бачите, якщо є бажання, то все можна зробити правильно та екологічно, навіть якщо є якісь перешкоди.

Наразі на луках чисто, як і завжди. Сподіваємося, так все і залишиться!

__
Ми продовжуємо шукати власників сміття, щоб вийти на негідника-підрядника. Будь ласка, уважно роздивіться останні фотографії. Можливо, це допоможе визначити джерело сміття.

Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1405927882939892