• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Рейд Екопарком в день відкриття плювання

August 10, 2020

🔴 «Ой, там стріляють!» – такі вигуки жаху, на жаль, можна почути із початком мисливського сезону і від дорослих, і від дітей, які розраховували насолодитися спокійним відпочинком на озерах Екопарку Осокорки, тихенько помедитувати на рибалці чи під час пішої прогулянки, безтурботно поїздити на велосипеді по все ще барвистим запашним лукам, або потішитися домашнім улюбленцем, який вирвався із галасливого переповненого міста на свободу.
«І тут нам нема спокою!» – у відчаї вигукують кияни! І абсолютно мають рацію у своєму обуренні.

❗️ Бо межі населеного пункту, а тим більше межі об’єктів природно-заповідного фонду «Озеро Тягле» і «Осокорківські луки», створені Міськрадою ще у 2019 році – це не місце для полювання

🚫! Це місце для нашої із Вами рекреації – нашого відпочинку і наповнення душевними і фізичними силами 🌳☘️🌾.

Але не вішаймо носа і не складаймо рук! Бо ми Громада цього міста! Що можна зробити?
👮‍♀️👮 Долучайтеся до рейдів з проведення інформаційної і роз’яснювальної роботи, які започаткувала ГО «Екопарк Осокорки».

Коротко про результат першого рейду 08.08.2020:
🔹 За 6 годин обстежено понад 23 км кожною групою,
🔹 успішно проведена роз’яснювальна робота 4-м групам мисливців,
🔹 затушено силами пожежників 1 пожежа,
🔹 проведено спілкування із рибалками і людьми на відпочинку про заборону полювання у межах міста і ПЗФ (керуючись принципом: «Послухав сам – передай іншому»).

Будьте ініціативними і відповідальними по відношенню до себе, своїх дітей. Відстоюйте своє право на спокійний відпочинок! Ви на це заслуговуєте. І ніхто не має права позбавляти Вас цього відпочинку.

Звісно, ми не співробітники дозвільної служби і не поліцейські, які можуть перевіряти наявність дозволів на зброю, дозволів на відстріл і їхню легітимність у той чи інших день\час\ на тій чи іншій території (для цього треба знати всі розпорядження і рішення Міськради тощо).

Але є загальні положення основного закону про полювання, дотримання якого кожен із Вас, як мешканець населеного пункту, має право вимагати заради власної безпеки і безпеки Ваших дітей і домашніх улюбленців.

🔺 Отже, «Правова абетка»:
1. Посилаємося на Закон “Про мисливське господарство та полювання” 📄: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1478-14#Text

2. Розділ ІІІ «Полювання» стаття 20 «Заборони щодо здійснення полювання»:
Пункт 2) полювання в заборонених для цього місцях, а саме:
– на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, де це заборонено відповідно до положень про них; (у нашому випадку на території об’єктів природно-заповідного фонду «Озеро Тягле» і «Осокорківські луки» – межі об’єктів див. фото до посту)
– у межах населених пунктів (сіл, селищ, міст) (у нашому випадку з допомогою Google-maps прямо на місці визначаєте точку локації зустрічі із мисливцями і звіряєте її із межами Києва, Бортничів, які можна чітко побачити на тій же карті)
– на відстані ближче ніж 200 метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих будівель, де можливе перебування людей; (цей пункт особливо важливий на водоймах поблизу Бортничів і дачного масиву)
Пункт 3) полювання у заборонений час, а саме:
– у темний період доби (пізніше години після заходу сонця і раніше години до його сходу);
4) полювання із застосуванням або використанням заборонених знарядь та забороненими способами, а саме:
– на тварин, які зазнають лиха (переправляються водою або по льоду, рятуються від пожежі, повені тощо); (у нашому випадку, на жаль, іноді мисливці вдаються до такого варварства, підпалюючи очерет і стріляючи по птахам, які намагаються врятуватися. Саме таку пожежу нам вчора з допомогою пожежників вдалося вчасно загасити)
9) збирання яєць птахів, загиблих мисливських птахів, самовільне привласнення знайдених в угіддях загиблих мисливських тварин або їх частин, руйнування, нищення або псування штучних гніздищ, солонців, годівниць для звірів і птахів, посівів кормових рослин, мисливських вишок, вказівних знаків, відповідних вивісок та інших атрибутів мисливського господарства. (у нашому випадку – це коли мисливець намагається викрутитися, запевняючи, що це не він вбив заборонену птаху або у забороненому місці, а він тільки підібрав вже вбиту. Законодавець таке порушення трактує, як «незаконне добуття».

Дії, зазначені в пунктах 1-8 цієї статті, відповідно до законодавства кваліфікуються як незаконне полювання. Особи, винні у незаконному полюванні, несуть відповідальність згідно із законами.
А також у випадку, коли мисливці намагаються Вам пояснити, що вони не полюють у забороненому місці, а лише пересуваються до місця полювання, при тому мають розчохлену зброю на плечі:

Посилаємося на той же Розділ ІІІ «Полювання», стаття 12 «Право на полювання» абзац 2-й:
📌 До полювання прирівнюється:
перебування осіб на дорогах загального користування з продукцією полювання або з будь-якою зібраною розчохленою стрілецькою зброєю.

Друзі, це тільки деякі положення закону про мисливство. Але вони допоможуть Вам наводити у спілкуванні із мисливцями-порушниками обґрунтовані і змістовні аргументи. А також підсилять Вашу позицію під час звернення до поліції і спілкуванні із представниками цих правоохоронних органів.

Не будьте байдужими до власної безпеки і безпеки Ваших дітей. Дбайте про природу, дарами якої Ви активно користуєтеся. І не забувайте, що саме Ви і є Громада міста. Буде запит від Громади – буде реакція на неї і державних інституцій!

Дякуємо за підтримку громадської ініціативи по проведенню роз’яснювальної роботи і участь у патрулюванні нарядові від поліції і представникам Національної гвардії.

А також щира подяка пожежникам Дарницьке РУ ГУ ДСНС України у м. Києві
які швидко відреагували на наш виклик і не допустили широкому розповсюдженню вогню
Посилання на відео з рейду – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/videos/820271155172585

Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1354743011391713