• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Про ділянки в оренді і інвесторів-заручників Аркади

June 19, 2020

Як знає більшість прихильників Екопарку “Осокорки”, наразі боротьба інвесторів “Аркади” за відновлення будівництва ЖК “Патріотика” і ЖК “Евріка” (ЖК “Патріотика на Озерах” це стосується значно менше, бо реальних інвесторів там геть мало) перейшла в гостру фазу. Ми із розумінням і повагою ставимося до їхніх дій, і сподіваємося на найшвидше відновлення будівництва “Патріотики” (першої) і “Евріки”.

Але “Аркада” потрохи перехоплює керівництво процесом, має значний вплив на ініціативну групу інвесторів і починає викручувати ситуацію на свою користь. Ними була підготовлена “Дорожна карта” по виходу із кризи і відновлення будівництва. Радимо із нею ознайомитися – https://www.dropbox.com/…/%D0%94%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0…. Цей документ є не що інше, як шантаж і відверте викручування рук міській владі в інтересах перш за все “Аркади”, а не інвесторів.

Так, запуск будівництва всіх трьох ЖК фактично прив’язується один до одного, хоча було б цілком логічно замість однієї дорожньої карти на всі три ЖК розробити три окремі на кожен ЖК. Якщо із дуже великою натяжкою ще можна зв’язати “Партіотику” і “ПНО” (хоча б територіально), то “запхнути” туди “Еврику” вже виходить за рамки здорового глузду. Прописані в Дорожній карті кроки для відновлення будівництва “Еврики” жодним чином не пов’язані із “Патріотикою” та “ПНО”!
Але найцікавіше ховається в п.9 розділу 3 – для відновлення будівництва Аркада вимагає подовжити договори оренди на всі 5 ділянок! Нагадаємо, що договори оренди були укладені 15 років тому і закінчуються 14 липня цього року. Договори (а на кожну земельну ділянку укладено окремий договір оренди) були укладені за часів пізнього Омельченка, із грубими порушеннями процедури, і є фактичним дерибаном київської землі. Аркада отримала “шматок”, який, на щастя всіх дарничан, не змогла перетравити. Площа всіх 5-ти ділянок складає вражаючі 176,5 га, куди входять озеро Небреж площею ~45 га та затока озера Мартишів площею ~10 га. Будівництво можливе лише на невеликій ділянці намитих пісків між озерами Небреж та Тягле, при тому що навіть для будівництва “ПНО” в запроектованих межах забудовник має намір намивати всю південну частину берегів Небрежа із зменшенням розмірів озера на третину… тобто майже 15 га. озера планують просто засипати.

Забудова цієї території, яка при поточній висоті над рівнем моря є зоною підтоплення, передбачає “підвищення” рівня на на 5-7 метрів, як і у решті території Осокорків-Позняків. На таких великих площах це робиться виключно гідронамивом. І в результаті територія міста, де дивом збереглася незаймана природа, і яка є улюбленим місцем відпочинку (особливо це відчувається зараз в час карантину) із неймовірним рекреаційним потенціалом, має бути похована під товстим 5-метровим шаром піску і закатана в асфальт …

Інженерна підготовка такої великої території під забудову вимагає величезних ресурсів. Роботи на першій ділянці (“ПНО”), на вже намитих пісках, розпочалися в 2018-му році, за два роки до закінчення договорів оренди. Сама забудова, зі слів представників “Аркади” в приватній розмові, мала тривати мінімум 4-5 років при належному фінансуванні. Тобто про те, що до закінчення договорів оренди там мали бути проведені роботи по гідронамиву території (а намитий пісок ще має “відстоятися” рік-два) для можливості подальшого будівництва і мова не йшла. А звідси випливає, що для подовження договорів оренди на чотири земельні ділянки немає жодних підстав. Так, за першу ділянку (“ПНО”) “Аркада” встигла трохи зачепитися, хоча і там все дуже сумнівно. Але на решті ділянок, на щастя, не було зроблено нічого і по-закону договори оренди не мають бути подовжені!

Варто зазначити, що згідно проекту нового Генерального плану, який зараз активно проштовхує міська влада, ці ділянки мають бути забудовані. Але внести зміни до Генерального плану із метою створення там ландшафтного парку буде значно простіше у випадку, коли ділянки будуть вільні від оренди. За будь-якого сценарію в найближчі роки забудова там неможлива суто з технічних причин, а отже у нас є час.

Нещодавно під КМДА інвесторами було розгорнуте наметове містечко із метою тиску на міську владу, хоча для відновлення процесу будівництва вона може зовсім небагато. Це викликає подив, адже головною причиною зупинки будівництва інвестори офіційно називали Нацбанк, позаяк саме його дії стосовно Аркади і спричинили зупинку будівництва. Тому ми вважаємо, що основна мета наметового містечка під КМДА – тиск саме з метою подовжити договори оренди на земельні ділянки за вулицею Колекторна. Які від самого початку були укладені із кричущими порушеннями, і на забудову чотирьох із них за попередні 15 років навіть не з’явилося необхідної проектної документації (ДПТ – це не те).

В усіх інформаційних посилах від ініціативної групи інвесторів всі 5 земельних ділянок чомусь фігурують як “ділянки ПНО”, при тому, що 4 із них до “ПНО” не мають жодного відношення. Взагалі, коли починає йти мова про “ПНО”, Екопарк і ГО “Екопарк Осокорки”, інвестори, відповідальні за підготовку матеріалів, не соромляться свідомо готувати і розповсюджувати не те що маніпуляції, а відверту брехню.

У сухому залишку маємо наступне:

1. В липні у Аркади спливають договори оренди 5-ти земельних ділянок загальною площею 176.5 га. Раніше Київрада скасувала договори оренди через неповну оплату суми оренди, але суд відмінив це рішення, так як орендар (ТОВ “Контактбудсервіс”) знаходиться в процедурі банкрутства (штучного) і з цих підстав діє ухвала по забезпеченню позову щодо вчинення будь-яких дій з майном компанії. Наразі справа знаходиться в апеляційній інстанції.

2. На подовження термінів оренди 4-х із них немає абсолютно ніяких підстав, жодної діяльності там не велось, а забудова без тривалої і дорогої інженерної підготовки (на яку ще потрібно отримати дозволи) неможлива. Наразі на тій місцевості виріс красивий молодий ліс, сформувалася затока озера Мартишів і все ще існують мальовничі луки.

3. На першій і найбільшій ділянці площею 90 га (із них оз. Небреж займає приблизно 45 га), де заплановано проєкт “ПНО” і підстанція (ПС) по факту за 15 років також практично нічого не було зроблено. Це при тому, що більше ніж півроку тому Верховний суд скасував рішення Апеляційної інстанції щодо заборони будувати ПС, а по “ПНО” справа була повернута в першу інстанцію і наразі ніщо не заважає там будувати. Підстави продовжувати договір оренди на усю цю земельну ділянку вкрай сумнівні.

4. Використовуючи справедливе обурення інвесторів щодо зупинки будівництва “Еврики” і “Партріотики” (першої), “Аркада” практично очолює протестний рух і починає використовувати його в своїх інтересах, відкрито шантажуючи міську владу – “Або ви подовжуєте нам договори оренди (на що немає підстав), або ми не відновлюємо будівництво і тисячі людей залишаються без житла”

Сподіваємося, міська влада зможе витримати цей безпрецедентний тиск, знайти компромісне рішення і не піддатися на шантаж. І разом із Національним банком, правоохоронними органами і органами державної влади поставити “Аркаду” на місце і змусити добудувати житлові комплекси “Еврика” та “Патріотика”. Також ми сподіваємося, що тим самим буде покладено край ганебним практикам фінансових пірамід, від яких у нашій країні постійно страждають громадяни.
Інвесторам щиро бажаємо “дотиснути” Аркаду і відновити будівництво “Еврики” та “Патріотики”, але не ціною незаконного “ПНО” та не ціною знищення мрій на великий парк в Дарницькому районі і комфортний та здоровий відпочинок для сотень тисяч киян.

Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1310166029182745