• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

«Півниковий» тест

June 05, 2020

Любі друзі, ми із Вами маємо нагоду порадіти – серед багатого різнотрав’я на Осокорківських луках розцвіли півники сибірські! Це одна із найпрекрасніших ознак нашого Дарницького району.

Ми, кияни, і передусім мешканці перенаселеного Харківського масиву, отримали цей подарунок від матінки-природи 🌿. Отже, це наші з Вами квітучі луки, любі сусіди.

Синенькі голівки із яскравими жовтими язичками вже виглядають із соковитої молодої трави на радість нам і мільйонам комах, тваринок і птахів Екопарку «Осокорки».

А Ви знаєте, що думка, яка виникла у Вас після прочитання цієї чудової звістки, як індикатор, у певній мірі підкаже Вам, шановні пані і панове, хто і які Ви є.

Перевіримо?

Якщо у Вас виникла ідея:
«О, МОЖНА ПОЇХАТИ НАРІЗАТИ КВІТІВ І ПРОДАТИ!» – Ви потенційний правопорушник.
Адже півники сибірські занесені до Червоної Книги України: https://redbook-ua.org/item/iris-sibirica-l/ , а отже, Ви маєте намір порушити статтю 19 Закону України «Про Червону книгу України», яка забороняє використання об’єктів Червоної книги України з метою отримання прибутку.

Відповідальність за це передбачена частиною 2 статті 88-1 – Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».  І тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.
Отже, із урахуванням, що півники сибірські ростуть на території природно-захисного фонду (ПЗФ) «Осокорківські луки», все задоволення обійдеться Вам у суму штрафу від 1700 грн. до 3655 грн. Сумнівний заробіток, чи не так?
Ось посилання на закон: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

Окрім того, якщо Ви намагаєтеся продати киянам те, що їм належить, то Ви ще і шахрай, а також негідник. Адже забираєте у десятків тисяч мешканців перенаселеного району із недостатньою кількістю парків і скверів можливості рекреації, психологічного розвантаження і естетичної насолоди.

Якщо у Вас промайнула думка: «ПІДУ НАРВУ СОБІ У ВАЗОЧКУ ПІВНИКІВ», то Ви також порушуєте закон. Адже незаконне вилучення (збирання) з природного середовища, використання або знищення об’єктів Червоної книги України є порушенням вимог статті 20 Закону України «Про Червону книгу України» і за статтею 90 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» тягне за собою штраф у розмірі від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів – це 340-510 грн. Чи не завелика ціна для букетика?

А ще Ви егоїст і рагуль! Адже вважаєте, що на букетик диких квітів у власній вазі маєте право лише Ви. Ні? Ви так не вважаєте? Тоді уявіть, що станеться із галявиною півників, якщо кожен із кілька тисяч Ваших сусідів прийде і зірве собі лише по одному букетику, бодай навіть по одній квітці!

Якщо Вашою думкою було: «Я НІЧОГО НЕ НИЩИТИМУ, ЛИШЕ КУПЛЮ СОБІ БУКЕТИК БІЛЯ МЕТРО. ТІ КВІТИ Ж ВСЕ ОДНО ВЖЕ ЗІРВАНІ».
У нас для Вас погана новина. Ви повинні знати, що такими діями Ви сприяєте порушенню закону, а отже, самі його порушуєте. Тому адміністративний штраф, отой, що від 1700 грн. до 3655 грн., розповсюджується і на Вас. Адже недарма законодавець передбачив однакову відповідальність, як за придбання, так і за збут червонокнижної рослинності.
А ще, перепрошуємо, але Ви дурень! Бо лише дурень може платити власні гроші за те, що і так йому належить, та ще і особі, яка позбавляє його самого, його дітей, друзів, сусідів багато-багато днів милуватися неймовірними килимами квітучих півників. Ви ж не платитимете людині за квіти, які вона у Вашому саду зрізала?

Деякі вважають: «КУПУЮЧИ БУКЕТИ ДИКИХ КВІТІВ, Я ПІДТРИМУЮ НУЖДЕННИХ». Але поміркуйте: ось ця жіночка із півниками у відрі нічого не зробила, щоб їх виростити, і скоріше за все навіть купила їх у перекупщиків, які машинами виїжджають на луки і нищать рослини у величезних кількостях. Але хіба ота бабця, яка стоїть поряд із власноруч вирощеними квітами, які вона доглядала, поливала, підживлювала, сапала біля них траву, не більше заслуговує на Вашу підтримку «копійчиною»? Будьте справедливими! Цінуйте труд, а не «дармовщинку».

Хтось із Вас, можливо, подумає: «ЩОБ ТІЛЬКИ І ТУРБОТ БУЛО, ЩО ПІВНИКИ. ОН СКІЛЬКИ ПРОБЛЕМ НАРАЗІ В НАШІЙ КРАЇНІ». Не малодушнічайте. Пригадайте, скільки разів Ви вже так говорили щодо самих різних питань. Можливо, щоб тільки виправдати свою байдужість, лінь і зневіру? То може варто спробувати почуватися господарем на своїй землі, взяти за неї відповідальність? Почніть із беззахисних півників – вони Вам віддячать своєю красою. Дивишся, так і до важливіших питань діло дійде.

❗️ Чимало людей подумають: «МЕНІ ТАК ШКОДА БАЧИТИ ЗРІЗАНІ ДИКІ КВІТИ У ПЕРЕХОДАХ. Я ЇХ НІКОЛИ НЕ КУПУЮ. АЛЕ ЩО Я МОЖУ ЗРОБИТИ? ОДИН МІЙ ДЗВІНОК У ПОЛІЦІЮ АБО ЗАУВАЖЕННЯ НІЧОГО НЕ ЗМІНЯТЬ»
Так, один дзвінок дійсно нічого не змінить, а одне зауваження може навіть викликати агресію. Але якщо кожен із тих, хто так думає, таки зробить цей дзвінок чи зауваження, то ми переконані, що правоохоронні органи отримають десятки тисяч звернень громадян і вимушені будуть на них реагувати. А впевнені у безкарності продавці «червонокнижних дарів природи» втратять бажання її нищити, якщо знатимуть, що люди активно не схвалюють їхні дії.

Отже, думки можуть виникати самі різні.
🌺 Але ми переконені, що АБСОЛЮТНА БІЛЬШІСТЬ ІЗ ВАС ЛЮДИ ЦИВІЛІЗОВАНІ, СУЧАСНІ, ІНТЕЛІГЕНТНІ, У ВАС ДОБРЕ СЕРЦЕ І ДРУЖНЄ СТАВЛЕННЯ ДО ВСЬОГО ЖИВОГО, ВАШЕ ОКО ПОТРЕБУЄ КРАСИ, А ТІЛО ЗДОРОВОЇ НАСОЛОДИ, ВИ ЦІНУЄТЕ ГАРНІ КРАЄВИДИ, РАДІЄТЕ, ЩО ВОНИ Є ПОРУЧ ІЗ ВАШИМ ПОМЕШКАННЯМ, І ДУЖЕ ХОЧЕТЕ ЇХ ЗБЕРЕГТИ. 🍃 Тож Ви візьмете своїх дружину\чоловіка\дітей\батьків\друзів, або й просто наодинці із гарними думками в голові підете або поїдете на велосипеді на Осокорківські луки; наробите там купу селфі на фоні «синіх хвиль». Півники Вам із задоволенням позуватимуть для фото на заставки у телефон і комп’ютер, на рамку до аватарки і мотив для привітальної листівки. А можливо Ви візьмете папір і фарби і намалюєте «півникове поле» – відчуєте себе митцем на пленері! Може Вам захочеться просто походити у тиші по стежкам, поспостерігати, як трудяться навколо півників і інших квітів комахи. Адже ці рослини важливі не тільки для нас із Вами – вони потрібні мільйонам комашок-мурашок, бо є життєво необхідною складовою всієї екосистеми заплавних луків. А хтось візьме килимок і проведе сеанс медитації або виконає комплекс вправ на свіжому повітрі. Хтось тими ж стежками бігатиме серед живих гарних диких квітів – це ж набагато приємніше, ніж серед потоку автівок.

Отже, природа своє зробила – створила і виростила чудові ДИКІ півники сибірські.
Ми Вам про це повідомили. А Ви вже самі вирішуйте, хто Ви, як обходитиметеся із цією інформацією, і як реагуватимете, коли зустрінете правопорушника або рагуля. Будьте красивими у своїх вчинках!

📌 Порада: якщо викликатимете поліцію, то попросіть їх шукати півники сибірські не серед першоцвітів, а у переліку червонокнижних рослин. А ще краще зайдіть самі на сайт Червоної книги з телефону і покажіть поліціянтам розділ про півники сибірські.

📕 Додаткова інформація: ПІВНИКИ БОЛОТЯНІ (ЖОВТІ) занесені до Червоного списку міста Києва. А отже на них розповсюджуються ті ж самі заходи захисту, що і для півників сибірських.

Рішенням від 23.12.2004 р. за № 880/2290 «Про внесення змін та доповнень до рішення Київради від 29.06.00 №219/940» Київська міська рада вирішила: «Доповнити перелік видів рослин. що підлягають особливій охороні на території м. Києва та його зеленої зони, затверджений рішенням Київради від 29.06.00 №219/940 згідно з додатком».
https://www.myslenedrevo.com.ua/…/LysaGora/A…/Protected.html
http://botany.kiev.ua/doc/of_reg_sp.pdf

Півники сибірські. Екопарк Осокорки. Київ

🌸 «Півниковий» тест🌸Любі друзі, ми із Вами маємо нагоду порадіти – серед багатого різнотрав’я на Осокорківських луках розцвіли півники сибірські! Це одна із найпрекрасніших ознак нашого Дарницького району.Ми, кияни, і передусім мешканці перенаселеного Харківського масиву, отримали цей подарунок від матінки-природи 🌿. Отже, це наші з Вами квітучі луки, любі сусіди. Синенькі голівки із яскравими жовтими язичками вже виглядають із соковитої молодої трави на радість нам і мільйонам комах, тваринок і птахів Екопарку «Осокорки».А Ви знаєте, що думка, яка виникла у Вас після прочитання цієї чудової звістки, як індикатор, у певній мірі підкаже Вам, шановні пані і панове, хто і які Ви є. Перевіримо?❌ Якщо у Вас виникла ідея: «О, МОЖНА ПОЇХАТИ НАРІЗАТИ КВІТІВ І ПРОДАТИ!» – Ви потенційний правопорушник. Адже півники сибірські занесені до Червоної Книги України: https://redbook-ua.org/item/iris-sibirica-l/ ,а отже, Ви маєте намір порушити статтю 19 Закону України «Про Червону книгу України», яка забороняє використання об’єктів Червоної книги України з метою отримання прибутку.Відповідальність за це передбачена частиною 2 статті 88-1 – Кодексу України «Про адміністративні правопорушення». І тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.Отже, із урахуванням, що півники сибірські ростуть на території природно-захисного фонду (ПЗФ) «Осокорківські луки», все задоволення обійдеться Вам у суму штрафу від 1700 грн. до 3655 грн. Сумнівний заробіток, чи не так?Ось посилання на закон: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10 Окрім того, якщо Ви намагаєтеся продати киянам те, що їм належить, то Ви ще і шахрай, а також негідник. Адже забираєте у десятків тисяч мешканців перенаселеного району із недостатньою кількістю парків і скверів можливості рекреації, психологічного розвантаження і естетичної насолоди. ❌ Якщо у Вас промайнула думка: «ПІДУ НАРВУ СОБІ У ВАЗОЧКУ ПІВНИКІВ», то Ви також порушуєте закон. Адже незаконне вилучення (збирання) з природного середовища, використання або знищення об’єктів Червоної книги України є порушенням вимог статті 20 Закону України «Про Червону книгу України» і за статтею 90 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» тягне за собою штраф у розмірі від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів – це 340-510 грн. Чи не завелика ціна для букетика?А ще Ви егоїст і рагуль! Адже вважаєте, що на букетик диких квітів у власній вазі маєте право лише Ви. Ні? Ви так не вважаєте? Тоді уявіть, що станеться із галявиною півників, якщо кожен із кілька тисяч Ваших сусідів прийде і зірве собі лише по одному букетику, бодай навіть по одній квітці! ❌ Якщо Вашою думкою було: «Я НІЧОГО НЕ НИЩИТИМУ, ЛИШЕ КУПЛЮ СОБІ БУКЕТИК БІЛЯ МЕТРО. ТІ КВІТИ Ж ВСЕ ОДНО ВЖЕ ЗІРВАНІ».У нас для Вас погана новина. Ви повинні знати, що такими діями Ви сприяєте порушенню закону, а отже, самі його порушуєте. Тому адміністративний штраф, отой, що від 1700 грн. до 3655 грн., розповсюджується і на Вас. Адже недарма законодавець передбачив однакову відповідальність, як за придбання, так і за збут червонокнижної рослинності. А ще, перепрошуємо, але Ви дурень! Бо лише дурень може платити власні гроші за те, що і так йому належить, та ще і особі, яка позбавляє його самого, його дітей, друзів, сусідів багато-багато днів милуватися неймовірними килимами квітучих півників. Ви ж не платитимете людині за квіти, які вона у Вашому саду зрізала? ❌ Деякі вважають: «КУПУЮЧИ БУКЕТИ ДИКИХ КВІТІВ, Я ПІДТРИМУЮ НУЖДЕННИХ». Але поміркуйте: ось ця жіночка із півниками у відрі нічого не зробила, щоб їх виростити, і скоріше за все навіть купила їх у перекупщиків, які машинами виїжджають на луки і нищать рослини у величезних кількостях. Але хіба ота бабця, яка стоїть поряд із власноруч вирощеними квітами, які вона доглядала, поливала, підживлювала, сапала біля них траву, не більше заслуговує на Вашу підтримку «копійчиною»? Будьте справедливими! Цінуйте труд, а не «дармовщинку». ❌ Хтось із Вас, можливо, подумає: «ЩОБ ТІЛЬКИ І ТУРБОТ БУЛО, ЩО ПІВНИКИ. ОН СКІЛЬКИ ПРОБЛЕМ НАРАЗІ В НАШІЙ КРАЇНІ». Не малодушнічайте. Пригадайте, скільки разів Ви вже так говорили щодо самих різних питань. Можливо, щоб тільки виправдати свою байдужість, лінь і зневіру? То може варто спробувати почуватися господарем на своїй землі, взяти за неї відповідальність? Почніть із беззахисних півників – вони Вам віддячать своєю красою. Дивишся, так і до важливіших питань діло дійде.❗️ Чимало людей подумають: «МЕНІ ТАК ШКОДА БАЧИТИ ЗРІЗАНІ ДИКІ КВІТИ У ПЕРЕХОДАХ. Я ЇХ НІКОЛИ НЕ КУПУЮ. АЛЕ ЩО Я МОЖУ ЗРОБИТИ? ОДИН МІЙ ДЗВІНОК У ПОЛІЦІЮ АБО ЗАУВАЖЕННЯ НІЧОГО НЕ ЗМІНЯТЬ» Так, один дзвінок дійсно нічого не змінить, а одне зауваження може навіть викликати агресію. Але якщо кожен із тих, хто так думає, таки зробить цей дзвінок чи зауваження, то ми переконані, що правоохоронні органи отримають десятки тисяч звернень громадян і вимушені будуть на них реагувати. А впевнені у безкарності продавці «червонокнижних дарів природи» втратять бажання її нищити, якщо знатимуть, що люди активно не схвалюють їхні дії. Отже, думки можуть виникати самі різні. 🌺 Але ми переконені, що АБСОЛЮТНА БІЛЬШІСТЬ ІЗ ВАС ЛЮДИ ЦИВІЛІЗОВАНІ, СУЧАСНІ, ІНТЕЛІГЕНТНІ, У ВАС ДОБРЕ СЕРЦЕ І ДРУЖНЄ СТАВЛЕННЯ ДО ВСЬОГО ЖИВОГО, ВАШЕ ОКО ПОТРЕБУЄ КРАСИ, А ТІЛО ЗДОРОВОЇ НАСОЛОДИ, ВИ ЦІНУЄТЕ ГАРНІ КРАЄВИДИ, РАДІЄТЕ, ЩО ВОНИ Є ПОРУЧ ІЗ ВАШИМ ПОМЕШКАННЯМ, І ДУЖЕ ХОЧЕТЕ ЇХ ЗБЕРЕГТИ. 🍃 Тож Ви візьмете своїх дружинучоловікадітейбатьківдрузів, або й просто наодинці із гарними думками в голові підете або поїдете на велосипеді на Осокорківські луки; наробите там купу селфі на фоні «синіх хвиль». Півники Вам із задоволенням позуватимуть для фото на заставки у телефон і комп’ютер, на рамку до аватарки і мотив для привітальної листівки. А можливо Ви візьмете папір і фарби і намалюєте «півникове поле» – відчуєте себе митцем на пленері! Може Вам захочеться просто походити у тиші по стежкам, поспостерігати, як трудяться навколо півників і інших квітів комахи. Адже ці рослини важливі не тільки для нас із Вами – вони потрібні мільйонам комашок-мурашок, бо є життєво необхідною складовою всієї екосистеми заплавних луків. А хтось візьме килимок і проведе сеанс медитації або виконає комплекс вправ на свіжому повітрі. Хтось тими ж стежками бігатиме серед живих гарних диких квітів – це ж набагато приємніше, ніж серед потоку автівок. Отже, природа своє зробила – створила і виростила чудові ДИКІ півники сибірські. Ми Вам про це повідомили. А Ви вже самі вирішуйте, хто Ви, як обходитиметеся із цією інформацією, і як реагуватимете, коли зустрінете правопорушника або рагуля. Будьте красивими у своїх вчинках! 📌 Порада: якщо викликатимете поліцію, то попросіть їх шукати півники сибірські не серед першоцвітів, а у переліку червонокнижних рослин. А ще краще зайдіть самі на сайт Червоної книги з телефону і покажіть поліціянтам розділ про півники сибірські. 📕 Додаткова інформація: ПІВНИКИ БОЛОТЯНІ (ЖОВТІ) занесені до Червоного списку міста Києва. А отже на них розповсюджуються ті ж самі заходи захисту, що і для півників сибірських.Рішенням від 23.12.2004 р. за № 880/2290 «Про внесення змін та доповнень до рішення Київради від 29.06.00 №219/940» Київська міська рада вирішила: «Доповнити перелік видів рослин. що підлягають особливій охороні на території м. Києва та його зеленої зони, затверджений рішенням Київради від 29.06.00 №219/940 згідно з додатком». https://www.myslenedrevo.com.ua/uk/Sci/Kyiv/LysaGora/Appendices/Protected.html http://botany.kiev.ua/doc/of_reg_sp.pdf 📃 Текст: Liudmyla Paetsch📸 Фото: Iгор Нога (Igor Noga)#wetlandparkOsokorky #екопаркОсокорки #півники #півникисибірські

Posted by Екопарк Осокорки – Ecopark Osokorky on Friday, June 5, 2020

_____
Оригінал посту – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1297918327074182