• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Паспортизація водойм Києва від КП “Плесо”

May 18, 2020

Нещодавно дізналися, що КП “ПЛЕСО” провели аукціон на паспортизацію водойм Києва. Але в переліку на паспортизацію відсутній Небреж, у Мартишіва паспортизується лише 27 га (тоді як його площа в межах Києва ~70га) і є ще ряд моментів.

Ми підготували відкритий лист на голову КП ‘ПЛЕСО’ із проханням дати відповідь на ряд запитань. ‘Паперовий’ варіант із копією на КМДА, Управління екології і природних ресурсів, звісно, теж був відправлений.

(Раніше не було звички відслідковувати аукціони потрібних КП. Але тепер вже моніторимо)

—–

Шановний Віталію Борисовичу!

Громадська організація “Екопарк Осокорки” засвідчує Вам свою повагу та звертає увагу на наступне.

Активісти ГО “Екопарк Осокорки” вже багато років відстоюють створення регіонального-ландшафтного парку в південно-східній околиці Києва, в Дарницькому районі, згідно успішної петиції до Київської Міської Ради №713, яку підтримали понад 11 тисяч киян. Значну частину ландшафтного парку займають водно-болотні угіддя, серед яких потрібно окремо виділити великі озера Мартишів, Небреж і Тягле.

КП “Плесо” нещодавно провела тендер на паспортизацію малих річок та водойм Києва, і ми бажаємо отримати відповіді на ряд запитань, які так чи інакше стосуються Екопарку Осокорки і є важливими для нас.

1. Чому до списку на паспортизацію не включили озеро Небреж?
Це озеро є одним із найбільших і найчистіших київських озер (за даними КП ‘ПЛЕСО’). Воно має надзвичайно велику рекреаційну роль і є улюбленим місцем відпочинку не лише тисяч дарничан, а й мешканців прилеглих районів.

2. Чому паспортизації підлягає лише частина озера Мартишів площею 27га, тоді як його площа в межах Києва складає близько 70га? Яка саме частина озера підлягає паспортизації?

3. Чи входить в частину оз. Мартишів, що підлягає паспортизації, річка Підбірна, яка з’єднує мережу зазначених озер через оз.Мартишів із Дніпром і відіграє вкрай важливу роль в екосистемі всіх озер?

4. Враховуючи зазначене, вимагаємо здійснити додатковий аукціон з метою паспортизації озера Небреж (~43 га), озера Мартишів у його повному розмірі в межах Києва (~70 га), озера В’язки (~3.5 га, розташоване на південь від озера Тягле, між ними вузький перешийок) та річки Підбірна (якщо вона не включена в ті 27 га озера Мартишів із переліку водойм на паспортизацію). Причому річка

Підбірна має бути паспортизована саме як мала річка, а не озеро.

Сподіваємося на порозуміння і розгорнуту відповідь.

Окремо хочемо висловити КП ‘ПЛЕСО’ подяку за допомогу у прибиранні наших озер! За останні роки в тих місцях, де ми разом прибираємо, стало чисто. І, що дуже важливо, бачачи таку чистоту, відпочиваючі також почали смітити менше.

З повагою,
активісти Екопарку Осокорки

Оригінал новини – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1282082055324476