• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Відновлення будівництва ПС і аварійний переїзд через міський колектор

December 07, 2019

Друзі! Ми знову змушені реагувати на чергові тривожні новини по забудові нашої спільної рекреаційної зони об’єктами підвищеної небезпеки.

Збанкрутілий забудовник “Контактбудсервіс” і підрядник “Будеволюція” (читай банк “Аркада”) знову взялися за старе – продовжують знищувати зелену зону на підступах до озера Небреж і вже завершили зводити паркан, який пройшов фактично по урізу води на березі єдиного в Дарницькому районі чистого озера – Небреж!

Громадськість вже понад три роки бореться за збереження цієї рекреаційної території… останньої вцілілої в Дарницькому районі! Справді унікальних озер – за даними
моніторингу проведеного КП “ПЛЕСО” чистота води в озері Небреж за санітарними показниками відповідає криничній воді! Це значно чистіше, ніж та вода, яку забирає Водоканал для подачі у наші з вами крани. Мета нашої боротьби була чітко сформульована у Петиції #713 про заборону забудови цих унікальних місць, яка зібрала ще у 2016 році понад 11 тисяч голосів киян!

Громада неодноразово, на всіх спільних зустрічах і нарадах просила перенести місце зведення підстанції, влаштовувала неодноразові акції протесту, блокувала будівельну техніку, але злобудовники все рівно пруть бульдозером без зупинок і навіть слухати не хочуть побажань громади! Ми ніколи не виступали проти будівництва підстанції як такої, ми розуміємо її потребу для району, але так само просили і просимо зрозуміти потребу десятків тисяч людей в збереженні місць для відпочинку.

Ні по ДПТ (яке оскаржується в суді), ні по плану забудови в
цьому місці не має бути жодної підстанції. За виданими забудовнику містобудівними умовами та обмеженнями на відстані 50 м від урізу води має бути паркова зона!!! А що натомість робить забудовник? Влаштовує в 20-ти метрах від урізу води будівельний майданчик і городить здоровенну підстанцію, для зведення якої важка будівельна техніка має переїжджати через аварійний колектор (аварійний офіційно!), загрожуючи всьому місту техногенною катастрофою, масштабів якої Україна ще не знала…

Формальною підставою для відновлення будівництва стало рішення Верховного Суду, яким він визнав підстанцію “лінійною спорудою”…, прирівнявши здоровенну будівлю з усім електротехнічним обладнанням до кількох опор ЛЕП, які і справді можна встановлювати в прибережній зоні водойм. Не коментуючи і не надаючи оцінок цьому рішенню Верховного Суду, ми хотіли б зосередитися виключно на проблематиці переїзду важкої будівельної техніки через аварійний головний міський колектор, на спуску з вулиці С.Русової/Г.Ващенко.
Проблема переїзду через головний міський колектор безпосередньо впливає на можливість масштабного будівництва по той бік вулиці Колекторної, і тому ми цим переймаємося. Адже це стосується як питання збереження унікального чистого озера Небреж, так і більшості пересічних містян, які мешкають навіть далеко на правому березі, адже аварія на центральному міському колекторі може призвести до дуже серйозних наслідків, які торкнуться всіх.

Ми вже давно піднімаємо це питання перед міською владою, і наша позиція стосовно можливості переїзду через колектор однозначна – переїзд повинен бути заборонений! По-перше, постійний рух автівок через згаданий переїзд (а особливо – важкої будівельної техніки!) може призвести до масштабної аварії на колекторі, по-друге, далі за вулицею Колекторна має починатися суцільна пішохідна рекреаційна зона.

Міська влада вже намагалася перекрити цей проїзд, знаки заборони проїзду встановлювали два рази, але їх ламали протягом наступних кількох днів і навіть встановлені бетонні блоки розтягували за допомогою техніки.
Позиція представників Аркади стосовно переїзду зводиться до того, що нібито ще в 2015-му році вони переробили і укріпили переїзд через міський колектор, і начебто він тепер розрахований на навантаження в 90 т, і цього нібито має бути цілком достатньо для переїзду будь-якої техніки…

Але всі ми прості люди і часто говоримо речі, які, можливо, було б і не варто згадувати публічно … Виконроб забудовника Атукмаєв Павло Геннадійович виклав у Facebook (в другій половині квітня цього року) креслення проєкту переїзду (відповідний pdf-файл додається) із закликом до прихильників Екопарку Осокорки із ними ознайомитися (скрін посту додається). Наші активісти передивилися креслення, і їх зацікавив один момент – проєктом переїзду передбачено встановлення паль. На уточнюючі питання в коментарях виконроб підтвердив наявність паль і надав додаткову інформацію (скрін посту додається). Буквально через день-три Атукмаєв видалив свій пост (скріни вже були збережені), але зерно певних сумнівів було посіяно.

Адже багато хто із наших активістів кожен день буває в Екопарку, перетинаючи той переїзд. Хтось бігає вранці, хтось два рази на день гуляє із собакою. А у когось туди виходять вікна. Але ніхто(!) не зміг пригадати встановлення паль. Спогади у всіх здебільшого однакові – за тиждень просто поклали плити і все.

Через декілька днів після посту в Facebook у нас з’явилася можливість ознайомитися із актами закриття прихованих (це такий технічний термін) робіт на той переїзд. Юристи Аркади надавали ці документи поліцейським, для підтвердження безпечності переїзду важких бетоновозів, і ми їх відзняли. Відповідний pdf-файл із актами додається, просимо звернути на нього особливу увагу!
В переліку додатків до актів є виконавча зйомка робіт, але серед наданих документів цей був відсутній.

Згідно вказаних актів встановлення паль тривало весь(!) жовтень 2015-го року і супроводжувалось вдавлюванням, армуванням і бетонуванням паль.

Колектор і земля навколо нього знаходяться на балансі у Київводоканалу, вони за них несуть відповідальність і будь-які роботи тут мають бути із ним документально узгоджені. Співробітники Аркади стверджували, що представники Київводоканалу були присутні на будівництві переїзду майже щодня, і все відбувалося під їх контролем. Але в наданих документах немає підпису жодного представника Київводоканалу!

Перш ніж щось стверджувати, ми вирішили самостійно перевірити наявність паль і зробили невеликий підкоп (див. фото). На жаль, остаточно переконатися у відсутності паль ми не встигли, бо тітушки-“охоронці” викликали поліцію (нагадуємо, це відбувалося в другій половині квітня цього року), і та по приїзду попросила нас закопати яму. Але навіть із невеликого підкопу стало зрозуміло, що розташування плит не відповідає проєкту.

Ми передали всю отриману інформацію міській владі із закликом провести перевірку відповідності проєкту переїзду через колектор його фактичній реалізації. Але якось воно одразу не знайшло відгуку. А незабаром дозвіл ДАБІ на будівництво ПС було скасовано в суді, і це питання відійшло на другий план. Наразі ми маємо ситуацію, коли дозвіл поновлено Верховним Судом, і загроза переїзду важкої будівельної техніки через неукріплений переїзд знову стала актуальною.

В сухому залишку маємо наступне: з досить великою часткою ймовірності переїзд через колектор було побудовано із кричущою невідповідністю до проєкту, а саме не було виконано встановлення паль. Це означає, що рух важкої техніки через вказаний переїзд може спричинити до руйнування колектору і серйозної техногенної катастрофи. Вже сьогодні ми можемо спостерігати просідання плит, якими викладений проїзд, та тріщини на цих плитах.

Ми закликаємо міську владу провести негайну перевірку наведених вище обставин! Для цього не потрібно створювати робочих груп чи спеціальних комісій. Для перевірки наявності паль достатньо 4-х комунальників із лопатами, інженера, який вміє читати креслення, і кілька годин роботи.

Ми звертаємося до очільників міста, ДСНС, взяти на контроль дану ситуацію і не допустити загрози техногенної аварії, яка зачепить усіх мешканців міста!

Посилання на проект в форматі .pdf – https://www.dropbox.com/s/55062ulaymys5j2/plan.pdf?dl=0
Посилання на акти в форматі .pdf – https://www.dropbox.com/s/ww8owwc4o00x7nl/acts.pdf?dl=0

 

Оригінал посту – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1132142636985086