• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Міський парк вздовж Мартишіва. Перші кроки.

December 03, 2019

Робота по створенню Екопарку Осокорки не зупинялася і триває. Ще в минулому році ми вирішили створювати наш парк по частинах – там, де наразі це можна зробити, де земля є вільною від оренди. Так навесні був створений ландшафтний заказник “Осокорківські луки” і зовсім нещодавно – “Озеро Тягле”.

На цей час вільною від оренди лишилась смужка землі вздовж озера Мартишів, яка починається біля вул. Колекторної і закінчується десь за 400 метрів після незаконних альтанок на березі Мартишіва. З точки зору здорового глузду і нашої концепції ця ділянка в основному потрапляє до зони міського парку відпочинку.

Це має бути така собі відносно урбанізована (на відміну від новостворених ландшафтних заказників) територія із відповідною парковою інфраструктурою – освітленням, пішохідними доріжками, урнами, спортивними і дитячими майданчиками, парковкою на в’їзді, обмеженим рухом автівок тощо. Приблизно як в Голосіївському парку – фронтальна частина є міським парком ім. Рильського, а далі вглиб починається національний природний парк (НПП) Голосіївськй.

До того ж, територія міського парку має слугувати буферною зоною між житловою забудовою і територією із природо-захисним статусом.

Ми звернулися до депутата Київради Ялового Костянтина Володимировича, який нам дуже допоміг із створенням заказників “Осокорківські луки” і “Озеро Тягле”. Наші аргументи про неймовірно високу соціальну значущість облаштованої паркової зони поряд із щільною висотною забудовою, знайшли відклик і цілковите порозуміння, за що ми йому щиро вдячні! Так Костянтин Володимирович підготував клопотання що до можливості створення міського парка на цій ділянці і воно було успішно підтримано на Екологічній комісії Київради!

Це, в свою чергу, дозволило майбутньому балансоутримувачу парку КП “Київзеленбуд” підготувати проект рішення до Київради про відведення цієї земельної ділянки для створення міського парку відпочинку, яке незабаром має потрапити до сесійної зали.

Слід зазначити, що всі міські парки і сквери Києва знаходяться на балансі у КП “Київзеленбуд”. Мабуть єдине виключення – це ‘зона благоустрою’ від Аркади на північному березі Небрежа (на яку гроші знайшлися, тоді як на добудову Патріотики – вже ні). Тому хто б як не ставився до КП “Київзеленбуд”, ми не можемо із ними не взаємодіяти. Тим більше у КП “Київзеленбуд” наразі змінилося керівництво і новим в.о. став Король Олексій Валентинович, із яким ми співпрацювали ще по заказнику “Осокорківські Луки” і є всі підстави очікувати позитивні зміни.

Що до результатів голосування Київради – у нас немає сумнівів, що воно буде позитивним. За такі речі голосують добре, а коли ще депутати чують ‘Осокорки’, то взагалі підтримка одноголосна ) Єдине, внаслідок політичних пертурбацій сесії Київради відбуваються рідко і не завжди є кворум депутатів …

Облаштування першої черги майбутнього парку має також вирішити дві болючі проблеми – необмежений проїзд і паркування машин та незаконні альтанки на березі Мартишіва. Зараз ця територія фактично ‘нічия’, і коли з’явиться балансоутримувач із відповідними правами і бюджетом, він швидко зможе взяти ситуацію під контроль і навести лад.

За останні роки в Києві було реконструйовано (інколи практично з нуля) чимало міських парків, тепер дійде черга і до нас – цей процес вже запущений і його не зупинити.

Будь-ласка, уважно розгляньте малюнки. Прихильники Екопарку мають розуміти де розташована територія із природоохоронним статусом і які наразі кордони у заказників; де міський парк і де його перша черга, про яку написано вище; які земельні ділянки в оренді і у кого.
Перша картинка – поточний стан. Друга картинка – це наше бачення зонування території Екопарку, яке було оприлюднене навесні 2018го.

 

Оригінал посту – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1128640817335268