• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Київрада підтримала створення заказника навколо озера Тягле!

November 13, 2019

Вчора, 12 листопада, Київська міська рада голосуванням підтримала надання озеру Тягле і прилеглій прибережно-захисній смузі статусу ландшафтного заказника місцевого значення. Це рішення підтримали практично всі депутати присутні в залі!

Безпосередня робота по наданню природо-охоронного статусу озеру Тягле розпочалася більш ніж рік тому, коли для себе ми прийняли принципове рішення створювати Екопарк Осокорки по частинах. Там, де на даний момент це можливо, бо остаточне вирішення питань із спірними земельними ділянками може тривати ще досить довго. (Мова йде про 5 ділянок ТОВ “Контактбудсервіс” і ділянку КП “Житлоінвестбуд-УКБ”, причому остання розташована в самому серці Екопарку)

Отримання природоохоронного статусу – лише перший крок на шляху створення парку і потрібно ще багато чого зробити. Ми добре усвідомлюємо поточні проблеми озера – це і звалища сміття в районі східного берега і вул. Колекторної, нелегальний видобуток піску (наразі припинений) під виглядом і документами на ‘розчищення водойми’, і полювання, яке в принципі заборонено в межах населених пунктів. Але фундамент для позитивних і вагомих змін вже закладений.

Наразі місто отримало два межуючих між собою ландшафтні заказники – озеро Тягле і Осокорківські Луки. В перспективі вони і решта ділянок мають бути об’єднані в один регіональний ландшафтний парк (РЛП), що дозволить мати власну адміністрацію і більше самостійності і повноважень. Це в принципі і є метою Петиції 713 “Ландшафтний природний парк замість забудови південних Осокорків”, з якої все і почалося.

Тут доречно згадати про назву “Екопарк Осокорки”, яка пішла ‘в маси’ і стала народною. Нам інколи докоряють, мовляв що це таке за поняття “Екопарк”, такого терміну не існує і він не використовується в нормативно-правових актах. Так воно і є, але саме “екопарк” (а не регіональний ландшафтний парк) закріпився в свідомості людей)

Попереду ще багато роботи, але вагомі кроки до здійснення нашої мети вже зроблені. Незабаром будуть інші гарні новини.

Хочемо подякувати всім прихильникам руху за створення Екопарку Осокорки за підтримку і допомогу! Окрема подяка депутатам Київради і посадовцям, дякуємо Вам за порозуміння і сприяння в реалізації цієї ініціативи.

Також особливо хочемо відзначити і подякувати за допомогу провідного українського природоохоронця Володимира Євгеновича Борейко, завдяки якому було створено багато об’єктів природо-захисного фонду(ПЗФ).

 

Оригінал посту – https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/1111110905754926