• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Рішення Верховного Суду щодо оскарження дозволу ДАБІ на будівництво трансформаторної підстанції на березі озера Небреж

October 10, 2019

08.10.19 Верховний суд України виніс рішення, яким «реанімував» дозвіл на будівництво електричної підстанції на березі оз. Небреж.

Нагадаємо, що:
20 травня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд виніс рішення у справі №826/4485/18 щодо скасування дозволу на будівництво підстанції ПС 110/10 кВ на березі озера Небреж, задовольнивши позовні вимоги ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ» у повному обсязі.

Забудовник – ТОВ «Контактбудсервіс» який досі перебуває в стані банкрутства та ДАБІ України оскаржили вказану вище постанову суду до Верховного Суду. Верховний Суд оперативно відреагував і назначив слухання на 24.09.2019. За тиждень до засідання співробітник суду Дмитро зателефонував адвокату ГО Екопарк Осокорки і повідомив, що засідання буде перенесено з приводу того, що суддя А.Ю. Бучик перебуває у відпустці. Але дату, на яку перенесено засідання не назвав. І тільки за один день до назначеної раніше дати знов телефонував і сказав, що слухання справи відбудеться за розкладом. Сам процес «оперативності» Верховного Суду по цій справі і «спроби» ввести в оману нас щодо розгляду справи вже насторожувало. Як правило, Верховний Суд розглядає справи лише десь через пів року від дати прийняття до розгляду касаційних скарг. Досі є безліч справ прийнятих Верховним Судом до провадження ще в 2018 році і які досі не призначаються до розгляду.

По суті судового процесу, суддям були представленні беззаперечні докази того, що Шостий апеляційний адміністративний суд повно і всебічно розглянув справу та виніс законне та обґрунтоване рішення.

Фактично Суду було представлено наявність доказів, що з трьох незалежних одна від одної підстав, оскаржуваний дозвіл є незаконним. Зокрема, є доведеним та неспростовним те що при видачі дозволу не було враховано, що:
1. Будівництво підстанції (капітальної трьох поверхової будівлі) передбачено в прибережно-захисній смузі озера Небреж. Будь-якого погодження Державне агентство водних ресурсів України на це не давало.
2. Генеральний план міста Києва 2020, визначає, що заплановано під будівництво ділянка є зеленою зоною загального користування. Будь –яке будівництво будь-чого в зеленій зоні загального користування неможливе.
3. Запланована під будівництво земельна ділянка є зоною охоронюваного ландшафту і Міністерство культури жодних документів на таке будівництво не погоджувало.

Хочемо наголосити, що Верховний Суд в «бажанні» задовольнити вимоги ТОВ «Контактбудсервіс» проігнорував звернення до нього, що цим рішенням Суд не тільки вирішує спір ГО «Екопарк Осокорки» з ТОВ «Контактбудсервіс», а встановлює преюдицію для майбутніх недобросовісних забудовників, які тепер можуть нехтувати нормами Водного кодексу України, щодо забудови прибережних захисних смуг, нормами Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо забудови історико-культурних земель, вимогами Генерального плану міста, тощо.

На сьогодні ми ще не отримали повний текст рішення. Нам пообіцяли його надати через 5 днів (13.10.2019). Побачимо.

Разом з цим ми наголошуємо, що це рішення Верховного Суду далеко не крапка в справі відстоювання громадою права на створення ландшафтного парку згідно петиції 713 . Ми усвідомлюємо із ким маємо справу і допускали подібний розвиток подій.

Вже є підготовлені і будуть невідкладно подані до суду нові позови від нових позивачів, у яких будуть свої вимоги до ДАБІ України щодо скасування оскаржуваного нами дозволу на будівництво. Ми будемо використовувати всі правові можливості і процесуальні права до того часу, поки в справі не буде винесено остаточне законне та обґрунтоване рішення.

Ми дуже дякуємо усій громаді, що нас підтримує, усім громадським організаціям, які пліч о пліч стоять з нами на захисті довкілля, усім депутатам і чиновникам, що і словом, і ділом виборюють право людей на гідне життя!

Відео засідання:
https://drive.google.com/file/d/1f2336ICUJ4r8w-o0m34x_ZwUc09zH5Nz/view?fbclid=IwAR2wFK4zlWG7unqEWLbMgmEU5GDB5al6hvmBWHA9nf2Cpl-FLk8eC_wMOh4
https://drive.google.com/file/d/16ZbX5ZYHh5YuFBn_kjNEXOznrj_6p5w6/view?fbclid=IwAR1jDMWd5zqMGXD95MpTzcGiZj-MhoYipBJ2GGSDl01sz-ti9l82qxvQF6g