• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

“Колодія величаймо – весну зустрічаймо!” – свято Колодія в Екопарку Осокорки

March 06, 2019

Любі друзі, всі поціновувачі Екопарку Осокорки! Шановні гості, дорогенькі сусіди та сусідоньки!

Запрошуємо Вас весело і радо відсвяткувати з нами перше весняне свято!

КОЛОДІЙ – покровитель шлюбу і родини. Всі обряди, які супроводжують це давнє автентичне українське свято, покликані заохочувати молодь більше знайомитися і спілкувалися між собою.

За давньою традицією всі дівчата і хлопці, жінки і чоловіки шлюбного віку, які до цього часу не обрали собі пари, отримають від Колодія прив’язану барвистою стрічкою ДЕРЕВ’ЯНУ КОЛОДКУ. Цей фалічний символ, який присутній у весняних автентичних святах багатьох народів світу, має спонукати до створення родини – продовження українського роду.

Помірятися силою – це так по-чоловічому! Тому завзяті “КОЗАЦЬКІ ЗАБАВИ” дадуть дівчатам змогу побачили майбутніх наречених у всій своїй красі, а замужнім жінкам – вкотре пишатися своїми обранцями.

Наша весела здибанка не може обійтися без СВЯТКОВОГО ЧАСТУВАННЯ. Олександр і Наталія чаклуватимуть над спільними стравами. Але дівчата і жіночки, не упустіть нагоди показати свої чарівні здібності справжніх господинь. Зроблені Вами у цей день традиційні вагітненькі сиром та іншим начинням варенички і налиснички, як символ плодючості, принесуть достаток у Ваші майбутні чи вже створені родини і сприятимуть тому, щоб ці родини розросталися.

Хіба може бути українське свято без ПІСНІ?! А якщо ту добру, справжню, глибоку і чуйну пісню заведе неперевершений ТАРАС КОМПАНІЧЕНКО, а його оксамитовий голос і ніжний звук бандури полине над водами Мартишева, то у кожному з нас відгукнеться у серці незабутній голос предків, голос нашої з Вами улюбленої України.

КОЛОДІЯ – це всято примирення і прощення. Тому всі люди мають віднайти у своєму серці достатньо доброти і мудрості, щоб зрозуміти і пробачити одне одного.

Важко уявити українця, який би зустрічав свято у занедбаній хаті. Тому підтримуючи святковий настрій, ми ПРИБЕРЕМО ПРОСТІР НАВКОЛО СЕБЕ і таким чином дамо вже зараз міні-старт нашим традиційним зеленим толокам! Почнемо ми цього разу з правого берегу озера Мартишів. Беріть з собою рукавички, пакети для сміття і нумо до нас! Робімо разом наш дім прекрасним!

ПЕРЕБІГ СВЯТА:

12:00 – початок міні-толоки “Чисте узбережжя Мартишева” – всі учасники свята поступово рухаються до місця збору на правому березі озера Мартишів між вулицями 57-а Садова та 58-а Садова (дивіться карту в першому коментарі під цим дописом);
з 13:00
– знайомство та спілкування, чому сприятиме також підготовлена нами “Фото-сушка”;
– Козацькі забави;
– Святкове частування;
– Музична частина свята (орієнтовно о 15:00) разом з кобзарем, бандуристом, дослідником української музичної традиції, народним артистом України Тарасом Компаніченком.