• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Щодо створення ландшафтного заказника місцевого значення «Осокорківські Луки»

February 12, 2019

Раді повідомити усіх прихильників Екопарку Осокорки про винесення на розгляд екологічної та земельної комісій Київської міської ради проекту рішення №08/231-685/ПР від 04.02.2019 «Про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «ОСОКОРКІВСЬКІ ЛУКИ».

Після погодження на комісіях проект рішення буде затверджуватись на сесії Київради і наразі є всі підстави вважати, що голосування щодо нього буде цілком позитивним, адже суб’єктами подання виступили голови всіх фракцій Київради, а також голова профільної (екологічної) комісії.

Ініціатива ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ» щодо створення заказника отримала повну підтримку в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА, де власне і було підготовлено цей проект рішення та пояснювальну записку до нього.

Цілковиту підтримку та готовність оперативно прийняти новостворений заказник на свій баланс висловило КО «КИЇВЗЕЛЕНБУД», що є досить важливим, оскільки вже зовсім скоро ця природоохоронна територія матиме повноцінного балансоутримувача та перестане бути «нічийною».

Обґрунтування створення ландшафтного заказника місцевого значення «ОСОКОРКІВСЬКІ ЛУКИ» розроблено колективом авторів у складі еколога Міжнародної благодійної організації «Екологія – Право – Людина» Полянської К.В., провідного фахівця кафедри екології та зоології ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка Казанника В.В. та доктора біологічних наук, провідного наукового співробітника відділу геоботаніки та екології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України Куземко А.А. Із відповідними документами можна ознайомитися на сторінці наші документи.

Загалом територію майбутнього Екопарку Осокорки можна умовно поділити на чотири частини: ділянки, які були в оренді ТОВ «Контактбудсервіс»; ділянка в оренді КП «Житлоінвестбуд-УКБ»; вільні ділянки, які знаходяться у комунальній власності міста; озеро Тягле з його прибережно-захисною смугою. На малюнку під цим дописом схематично відображено всі ці частини.

Щодо ділянок, які були в оренді ТОВ «Контактбудсервіс», наразі триває велика кількість різноспрямованих судових процесів і активісти Екопарку Осокорки усвідомлюють, що вони ймовірно дещо затягнуться в часі.

Щодо ділянки, яка перебуває в оренді КП «Житлоінвестбуд-УКБ», велось листування з ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ», в якому орендар повідомив про можливість зміни статусу землі, але виключно рішенням Київради.

Озеро Тягле разом з прибережно-захисною смугою у будь-якому разі не підлягає забудові як згідно чинного, так і перспективного Генерального плану міста, й на певному етапі теж увійде в Екопарк Осокорки.

Тому щоб закласти основу Екопарку Осокорки та не допустити аби вільна природна територія була віддана під будь-яку забудову, ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ» ініціювала створення на ній об’єкту природно-заповідного фонду, а саме ландшафтного заказника місцевого значення.

Надалі планується збільшувати площу Екопарку Осокорки за рахунок згаданих вище прилеглих ділянок, які згодом остаточно будуть повернуті до комунальної власності міста Києва.

Реалізацію ініціативи ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ» щодо створення заказника розпочато влітку 2018 року і лише зараз стало можливим завершення першого етапу нормотворчого процесу – підписання проекту рішення суб’єктами подання та його винесення на розгляд комісій Київради.

Активісти Екопарку Осокорки щиро дякують УСІМ за допомогу, підтримку та сприяння у підготовці проекту рішення.

Також запрошуємо прихильників Екопарку Осокорки підтримати проект рішення під час його розгляду на засіданні екологічної комісії, що відбудеться у середу 13.02.2019 о 14.00 у залі №1017 (10-й поверх) КМДА (м. Київ, вул. Хрещатик, 36). Для замовлення перепустки необхідно відправити прізвище, ім’я, по-батькові на адресу ecopark.osokorky@gmail.com. Щоб потрапити до приміщення КМДА, обов’язково потрібно мати з собою паспорт.

З матеріалами засідання екологічної комісії Київради 13.02.2019 можна ознайомитись за посиланням: https://kmr.gov.ua/uk/comisii/24 (сторінки 36-53).