• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Щодо розгляду проекту житлового масиву “Патріотика на озерах” на засіданні архітектурно-містобудівної ради

December 20, 2018

202

19.12.2018 з ініціативи мера Києва Віталія Кличка відбулось засідання архітектурно-містобудівної ради при Департаменті містобудування та архітектури КМДА, на якому був розглянутий проект житлової забудови території навколо озера Небреж, представлений банком-забудовником «АРКАДА».

З офіційним складом архітектурно-містобудівної ради можна ознайомитись у файлах під цим дописом.

Насамперед варто зазначити, що у Києві вперше за ДЕСЯТЬ років пройшов подібний захід, на якому стало можливим публічне обговорення проекту комплексної забудови такої великої території на предмет відповідності сучасним архітектурним та будівельним нормам за участі представників громади, чиновників, архітекторів, будівельників, спеціалістів з різних сфер забезпечення функціонування міської інфраструктури.

Можливість вперше за багато років відновити повноцінну роботу архітектурно-містобудівної ради з’явилася саме завдяки Петиції № 713 https://petition.kyivcity.gov.ua/petition/?pid=713 та наполегливості Громади Києва.

Якби кожен проект забудови розглядався на архітектурно-містобудівній раді, то будівельній мафії не вдалось би за останні десять років перетворити Київ на таке жахливе та неповноцінне місто в частині низькоякісних архітектурних рішень, недоцільних скупчень багатоповерхівок та незадовільного інфраструктурного забезпечення.

Розглянувши проект «ПАТРІОТИКА НА ОЗЕРАХ», члени ради фактично одностайно вказали на неможливість його реалізації в сучасних умовах через застарілість, необдуманість, потворність, повну невідповідність між запроектованою кількістю мешканців та інженерно-транспортними комунікаціями, соціальною інфраструктурою, плануванням зон відпочинку і рекреації тощо. По-суті, представлений проект був відхилений та відправлений на повну переробку, а робота архітекторів оцінена як вкрай незадовільна. Лунали також пропозиції оголосити відкритий конкурс на проектування.

Під час засідання ради сформувалось загальне розуміння, що влада Києва не має права допустити, аби така «навіть не золота, а діамантова земля» з унікальним ландшафтом та красивими озерами, до того ж остання в місті вільна від забудови, була сплюндрована та перетворена на чергове «бетонне гетто», як це називали поважні члени ради у своїх виступах.

На жаль, так і залишились без відповіді деякі важливі питання, зокрема:
– як і на підставі яких документів забудовник планує засипати 15 гектарів озера Небреж,
– чому в проекті фактично відсутня задекларована повноцінна паркова зона загального користування навколо озера Небреж,
– як може бути один спортивний майданчик на дві школи на понад 3000 учнів,
– як на 15 тисяч квартир (40-50 тисяч мешканців) житлового масиву може бути всього 5000 паркувальних місць включно з гостьовими.

Активісти, союзники та прихильники #Екопарк_Осокорки з самого початку своєї діяльності акцентували увагу громади та влади Києва на чисельних недоліках та негативних наслідках реалізації проекту варварської житлової забудови «ПАТРІОТИКА НА ОЗЕРАХ» від банку-забудовника «АРКАДА». Нарешті, цей проект отримав відповідну негативну оцінку і у фаховому експертному середовищі.

Таким чином, можемо стверджувати, що рух за #ЕкопаркОсокорки наблизився ще на один крок до втілення у життя стратегічної мети – збереження екосистеми південних Осокорків та створення на цій території унікального ландшафтного природного парку.