• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Щодо рішення суду у справі № 826/9175/18 про скасування дозволу на будівництво житлового масиву «Патріотика на озерах»

December 03, 2018

30 листопада 2018 року судді Пащенко К.С., Чудак О.М., Шейко Т.І. нарешті виготовили повний текст постанови суду у справі № 826/9175/18 щодо дозволу на будівництво, отриманого компаніями ТОВ «Контактбудсервіс» та ТОВ «Будеволюція», який дає їм формальне право на забудову зеленої зони між озерами Небреж та Тягле. Для підготовки тексту постанови суддям знадобилось аж 23 дні замість 2-х, як це передбачено статтею 251 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ознайомившись з рішенням, написаним суддями на 43 сторінках (!), вбачається, що жодної із заявленої у позові підстави для скасування дозволу на будівництво судом не те що не спростовано, а всім без виключення підставам позову навіть не надано будь-якої правової оцінки. Суд взагалі не згадує про жодний з аргументів та доказів, що лягли в основу позовних вимог. Це й не дивно, адже у правовому полі неможливо щось вигадати для спростування беззаперечних доводів, що земельна ділянка, яка є зеленою зоною загального користування та зоною охоронюваного ландшафту, не може бути забудована. Тим більше, що така позиція ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ» повністю підтримана у суді Київською міською державною адміністрацією. І лише ця обставина повною мірою дає підстави стверджувати, що вимоги позивача є законними, обґрунтованими та беззаперечними.

Натомість судді спробували на 43-х сторінках обґрунтувати, що яким би незаконним був дозвіл на будівництво, він (цей дозвіл) не може порушувати прав як безпосередньо громадської організації «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ», так і будь-якої іншої громадської організації. І лише з цих підстав ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ» відмовлено у позові.

Вказаний висновок суду викликає величезне здивування, адже суперечить вже встановленій судовій практиці розгляду типової адміністративної справи.

Варто відзначити, що типова до даної у розумінні п. 21 ч. 1 ст. 4 КАСУ адміністративна справа № 826/6991/13-а (щодо перебудови Гостинного двору) повністю підтверджує, що ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ» є належним позивачем. При розгляді справи № 826/6991/13-а суд повністю задовольнив позовні вимоги Всеукраїнської громадської організації «Громадянська позиція» до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві за участю третіх осіб про скасування дозволу на виконання будівельних робіт, виходячи з фактично аналогічних правових підстав – неврахування відповідачем вимог розпорядження Київської міської державної адміністрації № 979 від 17.05.2002 «Про внесення змін та доповнень до рішення Виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 920 від 16.07.1979 «Про уточнення меж історико-культурних заповідників і зон охорони пам’яток історії культури в м. Києві». Постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 24.04.2014 у цій справі залишена без змін Верховним Судом України.

До того ж, однією з підстав позову є недотримання третьою особою (землекористувачем ТОВ «Контактбудсервіс») вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». На виконання ч. 3 ст. 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» до заяви про надання дозволу на будівництво повинні надаватись результати оцінки впливу на довкілля, що однак не було зроблено заявниками та не враховано відповідачем при видачі оскаржуваного дозволу на будівництво. Відповідно до ст. 12 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» висновок з оцінки впливу на довкілля, інші рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади або органів місцевого самоврядування у процесі здійснення оцінки впливу на довкілля можуть бути оскаржені будь-якою фізичною чи юридичною особою у судовому порядку.

Ухвалене судом рішення лише посилює позицію громади, що оскаржуваний дозвіл на будівництво виданий з численними грубими порушеннями законодавства, адже жодного аргументу ГО «ЕКОПАРК ОСОКОРКИ» так і не було спростовано! Найближчим часом буде подано апеляційну скаргу на це ганебне неправосудне рішення.