• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Екопарк Осокорки. Прийшов час приймати рішення.

November 22, 2018

На сьогоднішній день у Дарницькому районі міста Києва склалась вкрай критична ситуація щодо невідповідності щільності житлової забудови та кількості мешканців з одного боку та транспортної, соціальної, паркової та виробничої інфраструктури з іншого боку. Найнебезпечніше те, що цей розрив з року в рік поглиблюється і наразі немає жодних передумов для покращення чи принаймні стабілізації ситуації.

Містобудівна концепція збалансованого розвитку Києва, яка була панівною у радянський період, на жаль, не отримала свого логічного продовження у наш час. За останні 20 років переважна більшість вільних від забудови територій передані владою міста під житлову забудову, що було і є найприбутковішим шляхом використання столичної землі у комерційному та корупційному середовищах.

Вкрай гнітюча ситуація з щільністю житлової забудови сформувалась у мікрорайонах по обидві сторони від проспекту Миколи Бажана, через який до того ж проходить пожвавлений маршрут міжнародного транспортного коридору. Мікрорайони Позняки та Осокорки фактично вже повністю забудовані житловими будинками, у найближчі роки буде добудовано ще понад 200 багатоквартирних велетнів. І усе це масштабне житлове будівництво стає непідйомним тягарем для існуючої транспортної та соціальної інфраструктури, розвиток та модернізація яких у безліч разів відстає від темпів житлового будівництва. У довгостроковій перспективі така бездумна, безвідповідальна та по суті варварська містобудівна політика призведе до вкрай негативних наслідків, що поширюватимуться на майбутні покоління мешканців не лише цих мікрорайонів, а й усього міста.

Враховуючи описане вище, міська влада Києва відповідно до її суспільного функціоналу рано чи пізно повинна адекватно оцінити надзвичайну ситуацію, що склалась, та почати активно шукати шляхи вирішення та мінімізації глибокої містобудівельної кризи у Дарницькому районі.

Одним з найшвидших та цілком реалістичних варіантів покращення міського середовища Дарницького району є обмеження вулицею Колекторною житлового будівництва у напрямку південної межі міста. Такий крок може стати справедливою компенсацією за значно перевищену щільність житлової забудови, недостатню транспортну і соціальну інфраструктуру та інші містобудівні помилки, що формують несприятливі умови життя для тутешніх мешканців. На південь від вулиці Колекторної є всі умови для створення унікального природного рекреаційного комплексу не лише міського, але й загальнодержавного масштабу. На цій території розташована остання цілісна природна екосистема в межах міста, що не зазнала руйнівного антропогенного впливу. Зокрема тут знаходяться найбільші та найчистіші у місті озера Мартишів, Небреж та Тягле, заплавні луки, різноманітні заліснені та болотисті ділянки тощо. Ця територія багата флорою та фауною.

Проект надщільної житлової забудови «Патріотика на озерах», що реалізується банком-забудовником «АРКАДА», безповоротно руйнує останні надії на хиткий містобудівельний баланс, фактично знищуючи безцінний рекреаційний потенціал усієї території на південь від вулиці Колекторної.

Громада Дарницького району та велика кількість громадських та політичних організацій, що діють у Києві, чітко усвідомлюють катастрофічні наслідки забудови південних Осокорків. Тому наразі відбувається суспільна консолідація навколо існуючої проблеми і це будівництво у будь-якому випадку буде припинене.

Для подолання кризи цивілізованим шляхом міська влада Києва повинна негайно почати активно діяти у правовому полі. У Київради є достатньо повноважень та варіантів для припинення житлової забудови південних Осокорків.

Одним з шляхів мирового вирішення кризової ситуації, що склалась на південних Осокорках, може стати надання банку-забудовнику «АРКАДА» рівнозначних за своїм комерційним потенціалом земельних ділянок під житлову забудову в іншому місці, а також за необхідності виплата відповідних справедливих компенсацій з міського чи навіть державного бюджету. Хоч якими б резонансними та складними не були такі дії міської влади, у майбутньому це матиме для міста величезні позитивні наслідки історичного масштабу, а також продемонструє спроможність муніципальної влади та громади вирішувати складні проблеми міського життя.

За умови реалізації запропонованої громадськими активістами концепції «Екопарк Осокорки»
(https://www.facebook.com/ecoparkosokorky/posts/844835512382468?__xts__%5B0%5D=68.ARBNBHQvM24CCiNxUudqns-vDIwi-rI8E_XVGN5BNsJSa-n9oef9cRy9plzmUUz07KEw_zCCm__dr5Sdfz4U2K0jTAo4gUyKvHTM5wBlpN_N07xx31JPSwwiB3-g7Dno_q6t8Tb8ZOlC1zrT3snIj4x30Xk7mUnAiy7pFah7ojrSv3Rj5FzlvsBSgubQJ3JIRF5SG5SkrxQKLc4PPA-Th4jOOV30klYSDS9V9Sn3-4_z5910IsF7zrYMuReGmcEpji90AH3HkkrAPD1Mh9BlXzh-unyr2lKQW6LxOcOcc8P0KY112Suhas6kPto0A7VAIphX8WK_8N5_Vik_Al-pRbizuLfPJWQ&__tn__=-R),
територія на південь від вулиці Колекторної стане унікальним міським природним парковим об’єктом світового рівня. Наявність такого ландшафтного парку в межах міста значно покращить рейтинги Києва та його туристичну привабливість. Також варто відзначити, що реалізація концепції «Екопарк Осокорки» зовсім не є затратною, оскільки здебільшого передбачає збереження вже існуючого природного середовища та природних об’єктів.

Для збалансованого фізичного та морально-культурного розвитку жителі великих міст потребують повноцінних зелених територій в пішій доступності від місць їхнього постійного проживання. Нехтування базовою потребою людей на спілкування з природою призведе до утворення перенаселених маргіналізованих районів з постійною високою соціальною напругою. Цього допустити не можна.

У очільників та чиновників діючої міської влади Києва не повинно бути ілюзій, що проблема забудови південних Осокорків вирішиться сама по собі. В останні роки в Україні, а особливо у Києві, активно формується громадянське суспільство, яке починає приймати виклики сьогодення та брати відповідальність за своє майбутнє. Громада спроможна адекватно оцінити достатність прикладених зусиль з боку муніципальної влади для вирішення конкретних проблем у місті і у випадку ігнорування або свідомого нехтування міською владою нагальних питань міста, громада буде змушена діяти, використовуючи усі доступні методи.