• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Стосовно прес-релізу Аркади щодо блокування будівництва ПС від 22.12.2017

December 22, 2017

Друзі, сьогодні компанія “АРКАДА” оприлюднила на своїй сторінці заяву (https://arkada.ua/ua/top/press/news/20305/29514/) щодо блокування активістами  будівництва підстанції, в якій прямо звинуватила нас в усіх майбутніх бідах району, пов’язаних з перебоями в електропостачанні. (Хоча головний рубильник знаходиться у руках “АРКАДИ”).

Хочемо відповісти забудовнику, що він глибоко помиляється щодо причин конфлікту, який він спровокував, та вкотре наголошуємо:

1) Ми послідовно та рішуче вже понад 2 роки виступаємо ЗА створення великого ландшафтного парку на південь від вулиці Колекторної – так званого “Екопарку Осокорки”, про що була подана відповідна Петиція 713 до Київської міської ради, яка була підтримана голосами понад 11 тисяч киян.

Парк має розташовуватись довкола трьох великих озер: Небреж, Тягле, Мартишів включно з територією між ними (з пляжами та всією супутньою рекреаційною інфраструктурою) як це передбачено чинним Генеральним планом розвитку міста до 2020 року. (Тобто це не примха активістів, а абсолютно чітка вимога Генплану міста).

Далі на південь від озер Тягле та Небреж ми пропонуємо створити екологічну зону та надати їй статусу заказника природи місцевого значення з метою збереження унікальної флори та фауни заливних лугів, про що також було оголошено в Петиції.

2) ГО “Екопарк Осокорки” та її прихильники не виступають проти будівництва підстанції як такої і ми розуміємо наскільки вона необхідна району. Ми виступаємо проти будь-якого капітального будівництва в зеленій зоні, а особливо в прибережній захисній зоні озера Небреж.

Якщо компанія “АРКАДА” має намір збудувати підстанцію – будь-ласка, будуйте, але не ближче, ніж 100 метрів від озера Небреж як це передбачено вимогами чинного законодавства (Водного та Земельного кодексів) та містобудівними умовами та обмеженнями (МУО), виданими ТОВ “Контактбудсервіс”. (І не потрібно прикривати 5-поверхову капітальну споруду площею основи в сотні квадратних метрів назвою “лінійна споруда” і вводити усіх в оману).

Окрім того, звертаємо увагу компанії “АРКАДА”, що зазначеними МУО прямо заборонено проектувати та здійснювати БУДЬ-ЯКЕ будівництво на території, де Генпланом міста передбачено створення зони зелених насаджень загального користування.

3) Ми звертаємося до компанії “АРКАДА” з пропозицією ПЕРЕНЕСТИ будівництво підстанції на 60-70 метрів на північ від озера Небреж до вулиці Колекторної.

Також ми звертаємося до усіх контролюючих органів та Державна архітектурно-будівельна інспекція України, НАБУ здійснити перевірку законності спорудження об’єкту капітального будівництва (ПС 110/10) в межах ПЗС озера Небреж всупереч чинному законодавству та виданими МУО.

Ми боремося за наше конституційне право на безпечне для життя та здоров’я довкілля і готові відстоювати це право усіма законними способами.

Ще раз звертаємо увагу, що акція з блокування є офіційно зареєстрованою у визначеному порядку та є безстроковою.

P.S. Містобудівною документацією визначено, що територія між озерами Тягле і Небреж – це територія для створення зелених насаджень загального користування (читайте – парк) з громадськими будівлями. Отже, забудовник там може будувати ТІЛЬКИ ПАРК з невеликою кількістю громадських споруд, будівель та центрів (спортивних, розважальних тощо), але в жодному разі не суцільну житлову багатоповерхову забудову.

Якщо будь-яка будівельна компанія чи меценати готові інвестувати в будівництво паркової та рекреаційної зони, що прямо передбачена чинним Генпланом-2020 (на земельній ділянці довкола озера Небреж загальною площею 90 га), то ГО “Екопарк Осокорки” готове підтримати такі наміри та всіляко сприяти їх реалізації.

Ми впевнені, що в питаннях підвищення рівня комфорту та рівня життя населення, створенні на згаданій території великого рекреаційного комплексу не може бути жодних конфліктів інтересів.

З повагою,
ГО “Екопарк Осокорки”

No automatic alt text available.