• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Історія боротьби за озера

Боротьба за великі та красиві, вільні від забудови озера на південних Осокорках розпочалася ще в 2005-2006 роках, коли місцеві мешканці знесли перший паркан, яким забудовник відгородив доступ до озера Небреж. Закриття проходу до озера викликало тоді значне обурення з боку місцевої громади. Паркан поламали та спалили, а забудовник відступив.

Незабаром розпочалася фінансова криза 2008 року та обвал на ринку нерухомості, в результаті чого забудова південних Осокорків була відкладена на невизначений термін. Однак забудовник продовжував готувати підґрунтя для майбутньої масштабної житлової забудови. У 2009-му році за часів мера Черновецького та його одіозної «молодої команди» о третій годині ночі, просто з голосу приймається скандальний «Детальний план території (ДПТ) району Осокорки», який повністю суперечить чинному Генеральному плану міста та дозволяє житлову забудову всієї території навколо озера Небреж, де згідно Генплану передбачено облаштування великого рекреаційного гідропаркового комплексу.

У 2015-му році, як тільки в Києві запрацював сервіс електронних петицій, була подана електронна петиція до Київради з вимогою зупинити забудову на озерах південних Осокорків та створити у цій місцевості великий регіональний ландшафтний парк – «Екопарк Осокорки», що дозволить зберегти як озера, так і унікальні заливні луки, розташовані за озерами в південному напрямку. Петиція швидко набрала 11150 голосів при мінімально необхідних 10000.

З моменту подання петиції вже минуло понад два роки. За цей час була створена робоча група, яка розглядала та вивчала порушені у Петиції питання, проведено більше десяти засідань комісій Київради, заслухано представників міністерства екології, департаменту архітектури КМДА, управління туризму КМДА, неурядових організацій тощо. Зокрема науковцями неурядових екологічних організацій було підготовлено наукове обґрунтування цінності території південних Осокорків та необхідності створення на ній регіонального ландшафтного парку. Усі залучені до розгляду Петиції чиновники одноголосно підтримали її, розуміючи, що розбудова міста на південь від вулиці Колекторної неминуче знищить природний комплекс озер на південних Осокорках та унікальну екосистему заливних луків за ними, в результаті чого рекреаційний та туристичний потенціал цієї місцевості буде втрачено назавжди.

Незважаючи на те, що хоча міський голова Києва та усі комісії, які розглядали Петицію, формально підтримали її, ні Київська міська рада, ні Київська міська державна адміністрація не зробили жодного кроку щодо її реалізації. Наразі адміністрація міста жодним чином не протидіє незаконній забудові озер на південних Осокорках.

Не бажаючи миритися зі свавіллям забудовників, активісти обєдналися та створили Громадську організацію «Екопарк Осокорки», яка за допомогою юристів зібрала відповідний документальний матеріал та подала клопотання в Прокуратуру міста Києва з вимогою зупинити незаконну забудову понад 300 гектарів озер та луків на південних Осокорках.

У масштабній оборудці з землею на південних Осокорках незаконне абсолютно все, починаючи з самого початку – від винесення питання на земельну комісію Київської міської ради, де тодішній заступник голови земельної комісії проштовхнула виділення 176 гектарів київської землі новоствореній компанії свого чоловіка до погодження землевідведення, якого насправді не було. А тодішній міський голова Омельченко підмінив своїм одноосібним рішенням колективне рішення Київської міської ради, що суперечить законодавству. Лише один цей факт вже робить договори оренди землі на південних Осокорках нікчемними. Однак ані прокуратура, ані Київська міська рада не звертають на це уваги. Тому активісти ГО «Екопарк Осокорки» також подали клопотання в Національне антикорупційне бюро України щодо бездіяльності відповідних правоохоронних органів.

У вересні 2017 року забудовник розпочав незаконні будівельні роботи на берегах озера Небреж. У відповідь активісти ГО «Екопарк Осокорки» почали блокувати спроби забудовника будувати в межах прибережної захисної смуги озера Небреж, що прямо заборонено Водним кодексом України.

ГО «Екопарк Осокорки» вимагає негайно припинити незаконні будівельні роботи в прибережній захисній смузі озера Небреж, скасувати нікчемні договори оренди землі на південних Осокорках, скасувати рішення про затвердження «Детального плану території району Осокорки» та скасувати усі видані забудовнику дозволи та погодження, оскільки вони були видані на підставі нікчемних договорів оренди землі.

Київрада повинна повернути громаді міста та Осокорків-Позняків понад 300 гектарів унікальних рекреаційних територій для створення парку та активного відпочинку мешканців Києва на природі.

Активісти закликають усіх небайдужих киян долучатися до акцій протесту та підтримати особистою участю блокування незаконного будівництва на Осокорках, яке матиме руйнівні та безповоротні наслідки для довкілля району та міста.