• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Альбом «Екопарк «Осокорки» – домівка квіткового Києва». Вступ


Любі пані і панове, передаємо Вам у користування створений нами альбом квітів, які нам вдалося побачити у червні місяці на луках і озерах південних Осокорків, на території омріяного нами і багатьма Вами Екологічного парку «Осокорки».

Що надихнуло нас створити цей альбом для Вас? Роздуми про людину у сучасному світі  Чи помічали Ви, як ‘часто ми – мешканці мегаполісу – йдемо вулицями, навколо бачимо натовпи людей, але нам це нічого не дає, нас це не надихає, не радує, не гріє. Це просто люди, просто натовп, просто неперсоніфікована маса. ‘Ми занурені у власні думки, проблеми і не відкриваємося світові. І зовсім інше відчуття виникає, коли знаходимося у оточенні знайомих людей, яких  знаємо на ім’я, знаємо їхні характери, звички, добрі сторони і маленькі вади. Тоді ми відчуваємо себе невід’ємною частиною цієї спільноти.

«Ось так і з рослинами», – подумалося нам. Коли вони залишаються «інкогніто», то це просто рослини, просто краєвид, просто зелень, просто природа, «на» яку ми приходимо, щоб взяти – взяти сили, взяти енергію, взяти хороший настрій, радість. Але коли знаєш кожну квіточку на ім’я, коли знаєш, чим вона живе, її історію, характер, її привабливі і дещо підступні сторони, зовсім по-іншому сприймаєш світ навколо і себе у ньому, і виникає бажання віддавати, щось робити для цього світу.

 Ми із чоловіком не фахівці в царині ботаніки чи агрономії. Тому не судіть строго J. Для ідентифікації рослин і у разі сумнівів ми зверталися за допомогою до обізнаних людей із #Ukrainian Botanical Group – Українська Ботанічна Група, а сам текст ми склали із цікавинок, які знайшли на сторінках Вікіпедії України і Німеччини, різних українських і німецьких довідників про рослини. Якщо хтось схоче дізнатися детальніше саме про лікарські властивості наведених нами квітів, цю інформацію без складнощів можна знайти за назвою рослини у фахових довідниках, які є у великій кількості в Інтернеті.

Наш альбом переважно описує квіти, але і деякі інші рослини, які нам видалися особливо гарними або цікавими, увійшли до його складу. На сторінках альбому Ви дізнаєтеся, що спільного має маршмелоу, каучук і махаон із рослинністю на осокорківських луках; яку із квіток можна назвати щедрою, яку лінивою, яку плаксивою, а яку підступною; яка із квіток є символ благодійності, а яка символ готовності захищати рідний край; яку квітку наші пращури використовували замісто мила, а яку замісто дріжджів і консервантів; із якої рослини пекли раніше хліб і бісквіти; що насправді означає слово «куниця»; лікування якою квіткою коштувало сто гульденів і багато-багато іншого.

Ми дуже хочемо, щоб Ви залюбилися самі у ці рослини і залюбили Ваших дітей. А саме головне, щоб усвідомили, що жодна із цих рослин не виживе, навіть якщо забудовники, які безрозбірливо вкривають бетонними джунглями наше місто, збережуть якісь клаптики водойм і облаштують маленькі міські парки. Бо на місці дикої, гармонійної, самоврегульованої, самодостатньої автентичної природної системи буде засіяна трава, скоріше за все іноземного виробництва, яка вигорить вже після першого покосу, або потребуватиме постійного поливу, тобто додаткових витрат природних ресурсів; буде насаджено стандартний набір паркових дерев і кущів, насіяно стандартні квіти із супермаркету. Такі парки всюди однакові і примітивні. А наші луки самобутні! Зникнуть ці дикі рослини, деякі є навіть червонокнижними – зникне світ комах і плазунів, який їх використовує для харчування і розмноження. А за комахами без кормової бази зникне ціле царство диких птахів і звірів. Тож обирайте самі, кому Ви скажете «Геть!» у найбільш забудованому і найщільніше заселеному районі столиці – Дикій Природі, чи черговому бетонному ґетто!

Ми просимо Вас у будь-якому разі залишатися добрими, свідомими і відповідальними людьми. Залишайте квіти рости і радувати всіх нас, не рвіть їх. Ми сходили пішки по всім лукам пару сотень кілометрів, щоб віднайти ту чи іншу квіточку для Вас, сфотографувати її, а потім описати. Повірте, деякі із них ростуть у дуже і дуже маленькій кількості, а деякі нам поки так і не вдалося знайти, хоч ми знаємо із звітів фахівців, що ще кілька років їхні популяції фіксувалися на наших луках. Замість букету зберіть краще кульочок сміття, яке Вам на шляху трапиться. І природа Вам за Вашу доброту і дбайливість низько вклониться!

Робота над 2-ю частиною альбому триває!

Альбом доступний для перегляду в двох варіантах – Фотографії квітів разом із описами та у у вигляді змісту із посиланнями на кожну рослину окрему

Щиро Ваші Людмила і Дітмар Пейч.