• Phone: (123) 0200 12345
  • ecopark.osokorky@gmail.com

Чому це важливо

Надзвичайна важливість збереження південних Осокорків від забудови та створення та цій території ландшафтного природного парку ґрунтується на наступних засадничих аспектах:
1. Суспільна потреба в повноцінній зеленій зоні на Осокорках-Позняках.
2. Збереження унікальної екосистеми водно-болотних угідь із чистими озерами та заплавними луками.
3. Потенційний колапс соціальної та транспортної інфраструктури Дарницького району.
Нижче розглянемо кожен пункт детально.

Суспільна потреба в повноцінній зеленій зоні на Осокорках-Позняках

Осокорки-Позняки є одними з найбільш густонаселених житлових масивів міста. Враховуючи кількість ще незаселених новобудов (як вже побудованих, так і тих, що будуються), кількість та щільність населення житлових масивів у наступні декілька років значно зросте. При цьому єдиним парком на Осокорках-Позняках є невеличкий сквер із молодими деревами біля метро Позняки.

Найчистіші озера міста Києва – Небреж та Мартишів, які межують із щільно забудованими житловими мікрорайонами Осокорків-Позняків, надзвичайно приваблюють відпочивальників. Це фактично єдине місце в районі де мешканці можуть прогулятися на природі, а не серед багатоповерхівок та асфальту. Тут завжди можна побачити людей, які гуляють з дитячими візочками, бігають, вигулюють собак, катаються на велосипедах, відпочивають в альтанках тощо. А влітку на пляжах озер відпочивальників, без перебільшень, як на морі. Південніше, за озерами та гаями, знаходяться квітучі заплавні луки, канали, маленькі озера, які є чудовими місцями для прогулянок та відпочинку.

Саме тому ця де-факто паркова зона так надзвичайно важлива для забезпечення нормального гармонійного життя мешканців не лише Осокорків-Позняків, але й всього Дарницького району та міста Києва загалом.

Територія від вулиці Колекторної та на 700-1000 метрів вглиб в бік озер (особливо та частина, що прилягає безпосередньо до вулиці Колекторної), яка за останні десять років була сильно засмічена, має бути приведена до ладу та перетворена на звичайний міський парк із відповідною інфраструктурою – освітленням, стежками, дитячими та спортивними майданчиками, обладнаними пляжами тощо. Територія, що знаходиться південніше, має отримати відповідний природоохоронний статус із обмеженою рекреацією.

Збереження унікальної екосистеми водно-болотних угідь із чистими озерами та заплавними луками   

Озера Небреж, Мартишів, Тягле, канали та гаї навколо них, і, головне, квітучі заплавні луки – останні залишки ландшафтних комплексів лівобережної заплави річки Дніпро, які в майже первісному стані в межах Києва збереглися лише на Осокорках. Ця місцевість служить домівкою багатьом представникам флори та фауни, занесених до Червоної книги України.

Потенційний колапс соціальної та транспортної інфраструктури Дарницького району

З кожним роком стає все складніше оформити дитину в садочок або перший клас школи, оскільки всі дошкільні та шкільні заклади переповнені. Звісно, нові освітні заклади будуються, однак їх кількість абсолютно непорівнянна з темпами зростання кількості новобудов без відповідної соціальної інфраструктури та населення Дарницького району. Часто проблемою є фактична відсутність місця для будівництва школи чи дитячого садочку в межах нових житлових кварталів.

Іншою серйозною проблемою є перевантаженість Південного мосту та метро у ранковий та вечірній час з явною тенденцією до погіршення ситуації. Вже зараз потрапити вранці в потяг метро на станції Осокорки досить проблематично. Затор у напрямку Південного мосту вранці починається біля метро Позняки, а увечері – за будівельним гіпермаркетом Леруа-Мерлен. Ще 10 років тому таких проблем з переміщенням практично не було.

Цілком очевидно, що подальша бездумна забудова Осокорків-Позняків неминуче призведене до соціального та транспортного колапсу із-за чого нормальне проживання в Дарницькому районі стане неможливим.